Ketvirtadienį Energetikos departamento ir Nacionalinės branduolinio saugumo administracijos pareigūnai pradėjo koordinuoti pranešimus apie įsibrovimą į Kongreso priežiūros institucijų kompiuterius, gavę nurodymus iš Energetikos departamento vyriausiojo informacijos pareigūno Rocky Campione, skelbia politico.com.

Jie rado įtartinos veiklos požymių Federalinės energetiką reguliuojančios komisijos, „Sandia“ ir Los Alamos nacionalinių laboratorijų Naujojoje Meksikoje ir Vašingtone, Nacionalinės branduolinio saugumo administracijos Saugaus gabenimo tarnybos ir Energetikos departamento padalinio Ričlande kompiuterių tinkluose.

Programišiams pavyko padaryti daugiau žalos Federalinei energetiką reguliuojančiai komisijai nei kitoms agentūroms, ir jos pareigūnai teigė turį itin kenkėjiškos veiklos įrodymų, tačiau daugiau smulkmenų nepateikė.

Pareigūnai sakė, jog Kibernetinio ir infrastruktūrų saugumo agentūra, padedanti federalinėms institucijoms reaguoti į plataus masto įsilaužimo operaciją, šią savaitę informavo Federalinę energetiką reguliuojančią komisiją, kad turi labai daug darbo ir kad jai gali nepavykti skirti atsakui reikalingų išteklių. Esant tokiai situacijai, papildomų išteklių Federalinei energetiką reguliuojančiai komisijai skirs Energetikos departamentas, kad padėtų ištirti įsilaužimą, nors minėtoji agentūra ir yra pusiau autonominė.

Keletas aukščiausiųjų Kibernetinio ir infrastruktūrų saugumo agentūros pareigūnų, įskaitant buvusį agentūros direktorių Christopherį Krebsą, arba buvo išstumti Donaldo Trumpo administracijos, arba pastarosiomis savaitėmis atsistatydino savo noru.

Pastarosiomis dienomis federaliniai tyrėjai analizuoja kompiuterių tinklus, bandydami išsiaiškinti, prie kokių sistemų programišiai gavo prieigą ir (arba) ką pavogė. Energetikos departamento pareigūnai vis dar nežino, ar programišiams apskritai pavyko prasibrauti iki kokios nors departamento informacijos. Jų teigimu, tyrimas tebevyksta, todėl visas padarytos žalos mastas gali paaiškėti tik „po keleto savaičių“.

Energetikos departamento atstovė spaudai Shaylyn Hynes sakė, kad tyrimo metu buvo nustatyta, jog įsibrovėliams nepavyko pasiekti svarbiausių gynybos sistemų.

„Kol kas pavyko išsiaiškinti, kad kenkimo programomis buvo užkrėsti tik komerciniai tinklai ir kad jos nepaveikė pagrindinių Energetikos departamento nacionalinio saugumo funkcijų, įskaitant Nacionalinės branduolinio saugumo administracijos veiklą, – pareiškime sakė S. Hynes. – Kai Energetikos departamentas nustatė pažeidžiamą programinę įrangą, nedelsiant buvo imtasi atitinkamų veiksmų rizikai sumažinti, ir visa atakai neatspari programinė įranga buvo atjungta nuo Energetikos departamento tinklo.“