Gelbėtojai skuba į labiausiai nukentėjusias bendruomenes.

„Yasa“ šią Ramiojo vandenyno salų valstybę pasiekė vėlai ketvirtadienį, kaip aukščiausios penktos kategorijos ciklonas, ir talžė antrą pagal dydį jos salą Vanua Levu.

Audra sukėlė potvynius, žemės nuošliaužas, nutraukė elektros tiekimą, o anksti penktadienį nuslinko į vandenyną ir greit susilpnėjo iki trečios kategorijos.

Fidžio premjeras Frankas Bainimarama sakė, kad patvirtinta dviejų žmonių – 45 metų vyro ir trijų mėnesių kūdikio – žūtis.

„Deja, tikimės, kad aukų skaičius didės“, – pridūrė jis.

Dauguma būstų Fidžio kaimuose statomi iš medienos ir gofruotų metalo lakštų, ir negali atlaikyti tokių vėjų, kuriuos atnešė „Yasa“. Skelbta, kad audros vėjų gūsių greitis sieks 345 km per valandą.

„Yra nemažai kaimų, iš kurių pranešama, kad sugriauti visi namai, – naujienų agentūrai AFP sakė pagalbos organizacijos „Save the Children“ („Gelbėkit vaikus“) vadovė Fidžyje Shairana Ali. – Dauguma šių žmonių gyvena iš žemės ūkio, o jų pasėliai taip pat buvo sunaikinti.“

„Klimato ekstremalioji padėtis“

Raudonasis Kryžius sakė, kad mobilizuoja komandas ir kad gauta pranešimų apie „didelius sugriovimus“ Vanua Levu Bua regione ir štorminės patvankos užlietose pakrančių bendruomenėse.

Pagalbos agentūros visoje šalyje dar prieš ciklonų sezoną, kuris truks iki gegužės, parengė atsargų didelėms stichinėms nelaimėms.

F. Bainimarama sakė, kad beveik 500 laikinų prieglaudų visoje šalyje glaudžiasi apie 24 tūkst. žmonių.

Valdžia paskelbė griežtus perspėjimus dėl ciklono pavojaus beveik visą savaitę ir ragina žmones susirasti tvirtus statinius arba, jei jie gyvena pakrantėse, pasitraukti į aukštesnes vietas.

Ketvirtadienį buvo paskelbta stichinės nelaimės padėtis, suteikiant gelbėjimo tarnyboms įgaliojimus skelbti komendanto valandas ir riboti judėjimą ateinančias 30 dienų.

„Yasa“ yra trečia penktos kategorijos audra, užklupusi Fidžį nuo 2016 metų, kai ciklonas „Winston“ nusinešė 44 gyvybes ir sugriovė dešimtis tūkstančių namų.

Praėjusį kartą toks ciklonas – „Harold“ – siautė šių metų balandį, kai slinko per Saliamono salas, Vanuatu, Fidžį ir Tongą, nusinešdamas 31 gyvybę.

„Skaudu matyti, kaip dar vienas didelis ciklonas užklumpa Fidžį praėjus tiek nedaug laiko po ciklono „Harold“ ir prieš pat Kalėdas“, – sakė Suvoje dirbanti Raudonojo Kryžiaus Ramiojo vandenyno regiono skyriaus vadovė Kathryn Clarkson.

„Bendruomenės ir taip patiria sunkumų dėl COVID-19, o tai dar labiau padidins jų vargus“, – sakė ji.

„Yasa“ aukų skaičius galėjo būti daug didesnis, jei sausumą jis būtų pasiekęs ne retai apgyvendintoje Bua provincijoje. Dabar audra nepadarė didelės žalos didžiuosiuose miestuose, tik užliejo Rakirakį pagrindinėje Viti Levu saloje.

Tačiau Sh. Ali iš „Save the Children“ sakė, kad visas audros poveikio vaizdas dar neaiškus, nes kol kas nėra informacijos iš atkirstų kaimo vietovių ir atokių salų.

F. Bainimarama, kuris seniai ragina kovoti su klimato kaita, dėl didžiulių pastarojo meto audrų kaltino pasaulinį atšilimą. Anksčiau tokios audros būdavo retos, bet dabar tapo gana dažnos.

„Tai nenormalu. Tai klimato ekstremalioji padėtis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.