Per susitikimą su talibais Katare generolas Markas Milley „aptarė būtinybę nedelsiant sumažinti smurto lygį ir [paspartinti] pažangą siekiant derybinio politinio sprendimo, kuris prisidėtų prie regiono stabilumo ir apsaugotų JAV nacionalinius interesus“, pranešė Pentagono atstovė vadė Sarah Flaherty.

Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas, jau antrą kartą susitikęs su Talibano atstovais, taip pat derėjosi su prezidentu Ashrafu Ghaniu Kabule, nurodė ji.

Kelionė surengta kadenciją baigiančiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui siekiant paspartinti JAV pajėgų išvedimą, kad užbaigtų „amžinus karus“.

Išrinktasis prezidentas Joe Bidenas jau seniai pritaria būtinybei nutraukti ilgiausią Amerikos karą, tačiau kol kas neaišku, ar jis laikysis D. Trumpo numatyto tvarkaraščio. Demokratas ragino palikti dalį amerikiečių pajėgų Afganistane antiteroristinėms operacijoms.

Vasario mėnesį Vašingtonas ir Talibanas pasirašė susitarimą, atveriantį kelią visų užsienio pajėgų išvedimui iš Afganistano iki 2021 metų gegužės. Savo ruožtu Talibanas įsipareigojo apsaugoti šalį nuo ekstremistų, kurie išprovokavo JAV pajėgų invaziją po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių.

Po šio susitarimo Talibano pajėgos nutraukė ugnį prieš JAV karius, tačiau ne prieš afganų pajėgas. Vis dėlto talibai taip pat pirmą kartą pradėjo derybas su tarptautinės bendruomenės pripažįstama vyriausybe, kurią jie patys laiko neteisėta.

Neseniai jiems pavyko susitarti dėl nesutarimus kėlusio derybų proceso eigos, bet derybose kitais svarbiais klausimais pažangos kol kas nėra.

Afganistano vyriausybės derybininkai grįžo konsultacijų į Kabulą, o derybos sustabdytos iki sausio 5 dienos.