Praėjus dešimčiai mėnesių po to, kai Jungtinėse Valstijose buvo užfiksuota pirmoji mirtis nuo COVID-19, šalis pasiekė siaubingus skaičius: mirė jau 308 tūkst., nustatyta daugiau nei 17 mln. patvirtintų koronaviruso atvejų. Statistika kiekvieną mielą dieną vis blogėja.

CNN duomenimis, trečiadienį hospitalizuota 113 tūkst. COVID-19 pacientų. Tai jau 15 dienų iš eilės, kuomet į ligonines paguldoma daugiau nei 100 tūkst. pacientų. Trečiadienį buvo pasiekti tiek mirčių (3 784), tiek naujų atvejų (virš 270 tūkst.), tiek hospitalizacijų rekordai.

Vakcinos jau atkeliauja ir šalyje jau pradėti skiepyti gyventojai, tačiau bendras vakcinacijos poveikis tautos sveikatai bus juntamas tik gerokai įsibėgėjus 2021-iesiems metams. Ekspertai perspėja, kad, jeigu amerikiečiai greitai nepakeis savo elgesio, ateinančios savaitės ir toliau bus lydimos mirties ir nevilties, ligoninės bus sausakimšos, nedarbas dar labiau augs, šalyje didės politinis susiskaldymas ir atotrūkis. Dabar atėjo laikas eiti kitu keliu.

„Mes turime elgtis taip, tarsi visi, su kuo kontaktuojame, yra užsikrėtę koronavirusu, todėl turime aukotis ir atsisakyti daugiau, nei mūsų buvo prašoma atsisakyti kovą ir balandį, – sakė Vašingtone dirbanti pirminės sveikatos priežiūros gydytoja ir Brookingso instituto mokslininkė Kavita Patel. – Viskas tik blogės, jeigu nenorėsime smarkiai apriboti savo judėjimo. Sakau, kad ne tik turėtume grąžinti nusipirktus lėktuvo bilietus, aš kalbu apie tai, kad net per Kalėdas neturėtume kviesti svečių ir patys niekur neiti.“

Naujausi duomenys kelia didžiulį nerimą. Per pirmąsias dvi gruodžio dienas JAV užfiksuota daugiau naujų koronaviruso atvejų (5157) nei per visą kovo mėnesį. Pavasarį virusas labiausiai plito šalies šiaurės rytuose, ypač Niujorke. Tačiau dabar mirtingumas didėja visur.

Koronavirusas JAV

„Turime nekontroliuojamą pandemiją ir, kalbant plačiąja prasme, dar neturime vakcinos. Tikrai stebėsime atvejų skaičiaus augimą, ligoninėse gydomų žmonių skaičiaus augimą, o intensyvios terapijos skyriai bus perpildyti“, – mano Vašingtono universiteto plaučių specialistas Vinas Gupta.

Dėl to, kas vyksta šiais metais, negalima kaltinti kažkokio vieno „priešo“. Visuomenės sveikatos ekspertai sutaria dėl vieno dalyko: JAV nesugebėjo sustabdyti viruso prieš jam tampant nekontroliuojamam.

„Turime tiek daugiau puikių protų ir mokslinių pajėgumų ir, teoriškai, netgi finansinių galimybių, tad būtume galėję viską padaryti kitaip. Tačiau to nepadarėme“, – sakė Niujorko universiteto Lengono medicinos centro reumatologijos profesorė ir „NBC News“ medicinos temomis patarinėjanti Natalie Azar.

Kaip atsidūrėme tokioje duobėje

Aršiausių kadenciją baigiančios JAV administracijos kritikų nuomone, problemos prasideda pačioje viršūnėje: jie nurodo, kad prezidentas Donaldas Trumpas su viruso protrūkiu tvarkėsi blogai nuo pačios pirmos dienos.

Jis pats atvirai pripažino, kad siekė nesureikšminti viruso plitimo, kad, esą, užkirstų kelią „panikai“. Taip pat jis ragino imtis neįrodytų gydymo būdų, akivaizdžiai ignoravo pirmaujančių mokslininkų rekomendacijas, Baltuosiuose rūmuose rengė susitikimus, kurių metu nebuvo dėvimos kaukės, ir galiausiai padėjo šiai krizei išsirutulioti į dar vieną frontą politinio karo metu.

Koronavirusas JAV

„Mes turime prezidentą, kuris nesugebėjo įvykdyti savo pagrindinės pareigos – mobilizuoti visus federalinės valdžios išteklius, kad padėtų amerikiečiais apsisaugoti, paaiškinti, kas vyksta, ir rekomenduoti nacionalinį planą, kaip išgelbėti kaip galima daugiau gyvybių, – sakė „NBC News“ prezidentavimo istorikas Michaelas Beschlossas. – D. Trumpas niekada to nedarė.“

Tačiau D. Trumpo administracijos politika ir retorika tik iš dalies gali paaiškinti tą tragišką situaciją, kuri išsirutuliojo Jungtinėse Valstijose per pastaruosius dešimt mėnesių. Esminių priežasčių reikia ieškoti giliau: ta disfunkcija yra išsikerojusi gerokai toliau už bet kurios prezidentinės kadencijos ribų.

Šis viruso protrūkis apnuogino daugybę prastai veikiančių sistemų: finansavimo negaunančios ligoninės; yranti infrastruktūra kaimo vietovėse ir prasta kaimynystė; įstatymų leidybos spragos, kurios ne kartą stabdė ekonominės paramos suteikimą; status quo sveikatos draudimo srityje, dėl kurio per daug pažeidžiamų žmonių yra neapsaugoti; socialinė sudėtis, persmelkta kultūrinių nesutarimų ir vadinamojo gentizmo.

COVID-19 ypač skaudžiai smogė ne baltųjų bendruomenėms ir atkreipė dėmesį į sisteminį rasizmą ir ekonominę nelygybę, apėmusią Ameriką. Neproporcingai smarkiai nukentėjo juodaodžių šeimos, neturinčios prieigos prie geros kokybės sveikatos priežiūros ir būsto.

„Iki šiol ilgą laiką egzistavo struktūrinių problemų, ir ši krizė jas apnuogino kaip silpniausias grandis“, – sakė Howardo universiteto prezidentas ir chirurgijos profesorius Wayne‘as A. I. Frederickas. Jis taip pat pridūrė, kad juodaodžius amerikiečius dažnai varginančios sveikatos problemos – diabetas ir hipertenzija – šioms bendruomenėms dar labiau padidino riziką.

Tuo pat metu jau kurį laiką amerikiečiai į pakliuvę į dezinformacija, politine propaganda ir sąmokslo teorijomis apnuodytos žiniasklaidos aplinką. Tokios paprastos prevencinės priemonės, kaip kaukės dėvėjimas, virsta partijų tarpusavio kovų klausimu. Paranoja ir tarpusavio nepasitikėjimas dažnai mokslinius duomenis nustumia į antrą planą.

Koronavirusas JAV

Kas laukia toliau

Šalies perspektyvos per ateinančius kelis mėnesius atrodo niūrios, nors ir esama tam tikrų vilties ženklų. „Pfizer“ ir „BioNTech“ bei „Moderna“ pradžiugino pranešusios, kad jų sukurtos vakcinos yra 95 proc. efektyvios, o tai leidžia tikėtis, jog šis košmaras galbūt 2021 metais pasibaigs.

Tačiau prireiks laiko išsiaiškinti, kurį vakcina yra geriausia, pagaminti didelius jos kiekius ir saugiai ir teisingai ją padalinti žmonės. O tuo metu daugelis epidemiologų ir infekcinių ligų ekspertų perspėja, kad ateinantys keli mėnesiai veikiausiai bus sunkūs, nes oro temperatūra kris, o žmonės daugiau laiko praleis uždarose patalpose, kur viruso plitimo rizika yra didesnė.

„Realybė ta, kad gruodis, sausis ir vasaris bus sunkūs, – neseniai JAV prekybos fondo rūmuose sakydamas kalbą perspėjo JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro vadovas Robertas Redfieldas. – Iš tiesų manau, kad tai bus sunkiausias laikotarpis mūsų šalies visuomenės sveikatos istorijoje.“

Statistic: Total number of coronavirus (COVID-19) cases in the United States as of December 16, 2020, by state | Statista
Find more statistics at Statista

Vašingtono universitete veikiantis nepriklausomas pasaulinis sveikatos mokslinių tyrimų centas – Sveikatos metrikos ir vertinimo institutas (IHME) – prognozuoja, kad kovo 1 dieną Amerikoje bus fiksuojama daugiau nei 460 tūkst. mirčių nuo koronaviruso.

R. Redfieldas anksčiau yra sakęs, kad mirčių nuo COVID-10 skaičius iki vasario gali priartėti prie „maždaug 450 tūkst.“.

„Mes žinome, kad kaip ir kiti koronavirusai, šis virusas mėgsta šaltą orą ir mažą drėgmės lygį. Galime per dieną tikėtis 250-300 tūkst. naujų atvejų“, – sakė Brookingso instituto mokslininkė K. Patel. Atsižvelgdama į tai, ką pastebi dabar, ji sako, kad „egzistuoja gerokai didesnė blogiausio scenarijaus nei kokio alternatyvaus scenarijaus rizika“.

Siekiant ateinančių metų pradžioje išvengti pačių baisiausių scenarijų, sveikatos ekspertai ragina amerikiečius dar griežčiau laikytis pačių pagrindinių priemonių: dėvėti kaukę, vengti žmonių susibūrimų, laikytis atstumo ir vengti kelionių į kitas valstijas.

Koronavirusas JAV

IHME prognozės parodo, kaip svarbu visiems dėvėti kaukes. Daugelyje valstijų prognozuojamas kasdienis naujų infekcijos atvejų skaičiaus augimas, jeigu bus sušvelninti reikalavimai dėl kaukių dėvėjimo ir socialinio atstumo laikymosi. Ekspertų teigimu, skirtumas tarp visuotinio kaukių dėvėjimo ir šio reikalavimo bei socialinio atstumo reikalavimo sušvelninimo yra papildomų 390 tūkst. amerikiečių gyvybių praradimas.

Niekas nemano, kad laukianti užduotis bus lengva. Jeigu patvirtintų atvejų statistika atitiks pačias niūriausias prognozes, ligoninės bus tiesiog užtvindytos, o medikams tenkantis krūvis pasieks nepakeliamas ribas.

Į valdžią ateinančios Joe Bideno administracijos laukia neabejotinai psichologiškai iškesusi visuomenė, kankinama „pandeminio nuovargio“. Bet jeigu amerikiečių pavargę nuo sielvarto, agonijos ir sunkumų, kurių atnešė šis siaubingas virusas, tuomet jiems pagaliau teks sutarti dėl bendro tikslo, o tai yra vienintelis būdas išspręsti tas struktūrines problemas, kurias apnuogino COVID-19.

Ši žiema neabejotinai bus sunki. O jai pasibaigus, sunkus darbas tik prasidės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)