Birželį parlamento priimta pataisa išprovokavo teisių gynėjų ir universitetų pasipiktinimo bangą.

„Teismas dauguma balsų nusprendė, kad ši švietimo įstatymo pataisa prieštarauja Konstitucijai“, – rašoma teisėjų pareiškime.

Pakeitimu buvo uždrausta „propaguoti teorijas bei nuomones apie lytinę tapatybę, atskiriančias socialinę lytį nuo biologinės lyties“.

Kritikai tvirtino, kad ši pataisa atvers kelią „minties kontrolei“ ir neigiamai paveiks akademinę laisvę. Jie brėžė paralelę su padėtimi kaimyninėje Vengrijoje, kur analogiškas draudimas buvo priimtas 2018 metais.

Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas, kuris dėl šio draudimo kreipėsi į Konstitucinį Teismą, sakė, kad įstatymas „kertasi su „keliais konstituciniais principais, įskaitant visų piliečių lygybę prieš įstatymus ir teisę į mokslą“.

„Konstitucinis Teismas sustabdė rimtą puolimą prieš demokratiją ir minties laisvę“, – išplatintame pareiškime pažymėjo LGBT teisių judėjimas „Accept“.

Rugsėjį keli Rumunijos ir užsienio universitetai, palaikomi beveik 900 profesorių bei tyrėjų, paragino Konstitucinį Teismą atšaukti draudimą, kurį pavadino „ataka prieš universitetų autonomiją“.

Rumunija homoseksualumą dekriminalizavo 2001 metais.

2018 metais šalyje buvo organizuotas referendumas dėl santuokos apibrėžimo, kuriuo buvo siekiama užkirsti kelią ja laikyti tos pačios lyties asmenų sąjungas. Tačiau referendumas neįvyko, nes jame balsavo mažiau nei 30 proc. balsavimo teisę turinčių piliečių.

Rumunijoje tos pačios lyties poroms draudžiama susituokti ar sudaryti civilinę partnerystę.

Kaimyninėje Vengrijoje socialiai konservatyvi, nacionalistinė ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausybė antradienį priėmė virtinę naujų prieš LGBT nukreiptų teisės aktų, įskaitant įstatymą, kuriuo iš esmės užkertamas kelias tos pačios lyties poroms įsivaikinti.