Naujasis Daugiametės finansinę programos projektas buvo priimtas 548 europarlamentarų balsais prieš 81, dar 66 EP nariams susilaikius. Gruodžio 10–11 dienomis biudžeto planas buvo suderintas per ES viršūnių susitikimą.

Šias lėšas 2021–2027 metais papildys 750 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo paketas „Next Generation EU“, skirtas šalių ekonomikoms po pandemijos paremti. Pinigai šiam fondui bus gauti skolinantis, juos ES grąžins iki 2052 metų.

EP taip pat priėmė gaires dėl papildomų europinių mokesčių, kurių lėšos keliaus tiesiai į ES biudžetą. EP patvirtino plastikinių atliekų mokestį nuo 2021 metų, ekologinių muitų sistemą nuo 2023 metų prekėms iš šalių, kuriose galioja žemesni nei ES standartai dėl taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, mokestį skaitmeninių technologijų kompanijoms nuo 2023 metų ir finansinėms transakcijoms nuo 2026 metų.

Anksčiau EP atskirai patvirtino per ES viršūnių susitikimą suderintą mechanizmą, pagal kurį bloko biudžeto lėšos valstybėms narėms bus skirstomos atsižvelgiant į tai, kaip jos laikosi teisės viršenybės principo. Tam ilgai priešinosi Lenkija ir Vengrija. Naujoji norma įsigalios 2021 metų sausio 1 dieną.

„Pagal naują tvarką išmokos iš ES biudžeto gali būti sulaikytos toms Bendrijos narėms, kuriose bus patvirtintas teisės viršenybės pažeidimas“, – sakoma EP pranešime.

Jame nurodoma, kad Europos Komisija turės nustatyti teisės viršenybės pažeidimus valstybėse narėse ir teikti šią informaciją Europos Sąjungos Tarybai. Joje visos narės per mėnesį, išimtiniais atvejais – per tris mėnesius, kvalifikuota balsų dauguma turės balsuoti dėl baudžiamųjų priemonių. ES narės bus baudžiamos už ES biudžeto lėšų panaudojimą kitiems, nei jos skirtos, tikslams, taip pat už žodžio laisvės pažeidimus ir kišimąsi į teismų darbą.

Dabar naująjį biudžetą turi oficialiai priimti Europos Sąjungos Taryba.