Ella Adoo-Kissi-Debrah mirė 2013 metų vasarį po sunkaus astmos priepuolio. Per trejus metus iki mirties mergaitė buvo beveik 30 kartų vežta į ligoninę dėl kvėpavimo problemų.

Mergaitės šeima gyveno pietrytinėje Londono dalyje vos už 30 metrų nuo didžiulio transporto žiedo, kuriame būdavo dažnos transporto spūstys.

„Oro užterštumas realiai prisidėjo prie Ellos mirties“, – paskelbė koronerio padėjėjas Philipas Barlow, skaitydamas išvadas, priimtas po 10 dienų trukusio parodymų klausymo.

Pasak koronerių, azoto dvideginio kiekis mergaitės gyvenamoje aplinkoje viršijo rekomenduojamą Pasaulio sveikatos apsaugos organizacijos.

Ph. Barlow nurodė, kad taip pat svarbu pažymėti „pripažintą nesėkmę“ sumažinti NO2 kiekį, kad jis atitiktų JK ir ES normas, nes tai „veikiausiai prisidėjo prie jos mirties“.

Kita priežastis taip pat galėjo būti informacijos, teiktos jos motinai Rosamund, trūkumas, pridūrė jis.

Pirmasis 2014 metais atliktas Ellos mirties priežasčių tyrimas, kad ji mirė dėl ūminio kvėpavimo nepakankamumo. Tačiau peržiūrėjus jos bylą ši priežastis buvo atmesta ir buvo duotas nurodymas atnaujinti tyrimą.

Oro užterštumo ekspertas Stephenas Holgate'as pastebėjo „stulbinamą ryšį“ tarp NO2 ir kenksmingų kietųjų dalelių kiekių tomis dienomis, kai mergaitė būdavo vežama į ligoninę.

Tyrėjams jis sakė, kad mergaitė „gyveno ant peilio ašmenų“ dėl savo gyvenamos aplinkos ir oro kokybės jos rajone. Tai pasunkino jos būklę.

Oro užterštumas žiemos metu prieš jos mirtį dar sustiprino jos astmos priepuolius ir privedė iki mirties, pridūrė Sautamptono universiteto imunofarmakologijos profesorius.

„Nepaprastoji visuomenės sveiktos padėtis“

„Šis istorinis sprendimas pagaliau pripažino mirtiną užterštumo poveikį“, – sakė viena iš Žaliųjų partijos lyderių Caroline Lucas.

Britanijos plaučių fondas ir organizacija „Asthma UK“ pareiškė, kad šis tyrimas atskleidė „kvėpavimo nešvariu oru nematomus pavojus“ ir sukūrė precedentą „kardinalioms permainoms“ vyriausybės politikoje.

Tyrimo metu buvo konstatuota, kad oro užterštumas jau mažiausiai keturis dešimtmečius žinomas kaip veiksnys, prisidedantis prie astma sergančių pacientų, įskaitant vaikus, sveikatos būklės pablogėjimo.

Taip pat nustatyta, kad oro užterštumo rodikliai maždaug 1,6 km nuo Ellos namų trejus metus iki mergaitės mirties beveik nuolatos viršijo ES numatytas ribas.

Rosamund Adoo-Kissi-Debrah sakė, kad būtų išsikėlusi iš šio rajono, jeigu būtų žinojusi apie užteršto oro poveikį jos dukters sveikatai.

Penktadienį moteris naujienų agentūrai AFP sakė, kad siekė „teisingumo“ dėl savo dukters ir tam, kad šios išvados padėtų pagerinti kitų vaikų gyvenimo kokybę. Oro užterštumą ji pavadino „nepaprastąja visuomenės sveikatos padėtimi“.

„Mums vaikštant po mūsų miestus, (juose) vis dar pasitaiko vietų, kur oro užterštumas viršija leistiną. Šis reikalas dar nebaigtas“, – sakė mergaitės motina žurnalistams, pasveikinusi koronerio išvadas.

„Šiuo klausimu turi būti ištisa sveikatos kampanija. Tai yra labai rimta sveikatos problema... Reikia tikėtis, kad šis (sprendimas) tai pakeis“, – pridūrė ji.

Manoma, kad Britanijoje kasmet maždaug 28–36 tūkst. mirčių gali būti susiję oro užterštumu.

Remiantis Londono merijos duomenimis, PSO rekomenduojamos oro taršos normos yra viršytos faktiškai visoje sostinės teritorijoje.

Visame pasaulyje, skelbia PSO, oro tarša pražudo maždaug po septynis milijonus žmonių kasmet. Devyni iš 10 žmonių kvėpuoja oru, viršijančiu nustatytas taršos normas.

Žemo ir vidutinio pragyvenimo lygio šalyse padėtis yra blogiausia. Tai sukelia pirmalaikes mirtis nuo insulto, širdies ligų, plaučio vėžio ir ūminių kvėpavimo takų infekcijų.