Per metinę spaudos konferenciją Rusijos lyderis atrėmė Kremliui mestus kaltinimus sakydamas, kad jeigu Kremlius būtų norėjęs nunuodyti A. Nevalną, šį išpuolį būtų surengęs namuose.

„Jeigu būtų toks noras, tai būtų padaryta“, – kikendamas pareiškė V. Putinas.

A. Navalnas rugpjūtį iš Tomsko į Maskvą skridusiame lėktuve pasijuto blogai ir, lėktuvui neplanuotai nutūpus Omske, buvo nuvežtas į šio miesto ligoninę, o po kelių dienų komos būklės nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Vokietijos, Prancūzijos ir Švedijos laboratorijose bei Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atlikti tyrimai parodė, kad jis buvo apnuodytas viena iš Sovietų Sąjungoje sukurtų nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“.

Rusijos valdžia kategoriškai neigia prisidėjusi prie opozicionieriaus apnuodijimo.

Pirmadienį tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „Bellingcat“, JAV televizija CNN, Rusijos tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „The Insider“ ir Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ paskelbė, jog atlikę bendrą tyrimą nustatė, kad Federalinės saugumo tarnybos (FSB) cheminių ginklų ekspertai Kremliaus kritiką A. Navalną sekė keletą metų, taip pat ir tą dieną, kai jis buvo apnuodytas.

Šie žmonės A. Navalną reguliariai sekdavo nuo 2017 metų, daro išvadą „Bellingcat“, remdamasis įvairiais duomenimis, įskaitant informaciją apie skambučius ir keliones.

„Šie operatyvininkai buvo netoli opozicijos aktyvisto tomis dienomis ir valandomis, kai jis buvo apnuodytas koviniu cheminiu ginklu“, – nurodė „Bellingcat“, identifikavęs 37 išvykas nuo 2017 metų, kai A. Navalną sekė vienas ar daugiau minimų agentų.

Per tą tyrimą taip pat nustatytos FSB operatyvininkų tapatybės ir laboratorijos, kuriose gaminamos tokios medžiagos kaip „Novičiokas“. Tyrimas buvo atliekamas analizuojant telefoninius duomenis ir skrydžių informaciją. Tyrime minimi du atvejai 2019 ir 2020 metais, kai A. Navalnui arba jo sutuoktinei Julijai pasireiškė nepaaiškinami simptomai.

A. Navalnas pareiškė, kad šis tyrimas be jokių abejonių įrodė, kad FSB operatyvininkai bandė jį nužudyti V. Putino įsakymu.

„Putinas viską pripažino“

Savo pirmame pasisakyme po to, kai buvo paskelbtos tyrimo išvados, V. Putinas pareiškė, kad ataskaita remiasi JAV žvalgybos agentūrų pateiktais duomenimis, nors jo autoriai neigia bet kokius ryšius su JAV ar kitomis Vakarų žvalgybos tarnybomis.

„Tai visai ne tyrimas, tai tiesiog JAV specialiųjų tarnybų pateiktos medžiagos legalizavimas“, – pareiškė V. Putinas.

Pasak jo, tai reiškia, kad A. Navalnas „naudojasi JAV specialiųjų tarnybų parama“.

„Tai įdomu, ir tokiu atveju specialiosios tarnybos tikrai turi nenuleisti nuo jo akių, – kalbėjo Kremliaus vadovas. – Bet tai nereiškia, kad jį reikia nuodyti, kam gi to reikėtų?“

Anot V. Putino, A. Navalnas kaltina Kremlių davus nurodymą jį nunuodyti tam, kad pakeltų savo politinius reitingus kaip pagrindinis opozicijos veikėjas.

„Bet kuris atsakingas žmogus tokį požiūrį laikytų ydingu“, – pridūrė jis.

A. Navalnas ketvirtadienį pareiškė, kad V. Putino pasisakymai prilygsta prisipažinimui.

„Putinas viską pripažino“, – parašė Kremliaus kritikas tviteryje. – Tai yra, taip, FSB sekiojo mane 4 metus.“

A. Navalnas anksčiau sakė, kad V. Putinas yra prisidėjęs prie jo apnuodijimo, ir žadėjo sugrįžti iš Vokietijos į Rusiją, kai visiškai pasveiks.

Reaguodama į A. Navalno apnuodijimą Europos Sąjunga uždraudė įvažiuoti į jos teritoriją šešiems įtariamiems atsakingiems asmenims, įskaitant FSB vadovą Aleksandrą Bortnikovą, ir įšaldė jų sąskaitas.