Praėjus 11 dienų po to, kai 81 narį turintis Juodkalnijos parlamentas 41 balsu patvirtino Zdravko Krivokapičiaus koalicinę vyriausybę, premjeras išvyko į Briuselį paraginti Bendrijos greičiau atverti duris 600 tūkst. gyventojų turinčiai jo šaliai.

„Tikiu, kad Juodkalnija taps 28-ąja ES valstybe nare“, – sakė Z. Krivokapičius interviu naujienų agentūrai AFP, kurį davė po derybų su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu.

62 metų inžinierius ir uolus ortodoksas Z. Krivokapičius prieš tapdamas opozicinės koalicijos, nutraukusio ne vieną dešimtmetį trukusį socialistų valdymą, lyderiu buvo palyginti menkai žinoma figūra.

Nuo tada, kai ši maža Vakarų Balkanų šalis subyrėjus Jugoslavijai atsiskyrė nuo Serbijos, ją valdė įtakingo prezidento Milo Djukanovičiaus Demokratinė socialistų partija (DPS).

Dvi buvusios Jugoslavijos respublikos – Slovėnija ir Kroatija – jau prisijungė prie ES, o Serbija, Šiaurės Makedonija, Bosnija ir Hercegovina bei Juodkalnija dar laukia, kol joms bus uždegta žalia šviesa.

„Sektinas pavyzdys“

Z. Krivokapičius, kurio kandidatūrą palaikė Serbijos Ortodoksų Bažnyčia ir šalies piliečiai, pavargę nuo pareigūnų korupcijos, žadėjo pagaliau atvesti šalį į Bendriją.

Po kelerių sparčios plėtros metų sausį ES kiek susitraukė, Bendriją palikus Jungtinei Karalystei – 67 mln. gyventojų turinčiai valstybei, priklausančiai pažangiausias pasaulio ekonomikas vienijančiai Didžiojo septyneto (G-7) šalių grupei.

Juodkalnija yra viena iš penkių šalių kandidačių, laukiančių kito plėtros etapo. Tačiau kai kurios Bendrijos valstybės narės vis skeptiškiau žiūri į tolesnę bloko plėtrą.

Kai kurių Vakarų šalių sostinės reiškia susirūpinimą, kad kai kurios rytinės bloko narės buvo priimtos į Bendriją per greitai, dar neįtvirtinusios teisės viršenybės, o Vakarų Balkanų valstybės dar nėra pasiruošusios narystei.

Po susitikimo su Z. Krivokapičiumi Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Ch. Michelis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad ES laiko Juodkalniją „svarbia partnere“.

„Jūs turite visapusišką mūsų paramą reformoms, kurias įgyvendina jūsų šalis“, – rašė jis, tačiau neužsiminė apie pasirengimo narystei procesą, taip pat nepaminėjo galimos Juodkalnijos priėmimo į Bendriją datos.

Z. Krivokapičius interviu AFP pažymėjo, kad Juodkalnija yra toliausiai pažengusi kandidatė, pradėjusi derybas dėl visų 33 derybinių skyrių, todėl gali tapti Bendrijos nare anksčiau nei didesnės jos kaimynės, tokios kaip Serbija.

Premjeras sakė, jog tikisi, kad Vakarų Balkanų šalys bus priimtos į ES kartu, tačiau jei taip nenutiktų, būtų „natūralu“, kad Juodkalnija „parodytų pavyzdį kitoms ir būtų sektinas modelis regionui“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)