Šiuo metu vis pasigirsta raginimų ES spartinti vakcinos nuo COVID-19 patvirtinimo procesą ir pasivyti Jungtines Valstijas bei Jungtinę Karalystę, kurios jau pradėjo skiepyti žmones vakcina, kurią pagamino bendrovės „Pfizer“ ir „BioNTech“.

Vokietija šią savaitę paragino Europos vaistų agentūrą (EVA) kuo skubiau patvirtinti vakciną nuo COVID-19. ES valstybės narės turi galimybę pačios pradėti skiepijimo procesą, tačiau Europos Komisija (EK) nori pradėti vakcinaciją visoje ES vienu metu, kad nė viena valstybė narė neliktų nuošalyje.

U. von der Leyen pabrėžė, kad „Pfizer-BioNTech“ vakcina yra viena iš šešių, kurias ES yra užsisakiusi.

„Per savaitę pirmoji vakcina bus patvirtinta, todėl galėsime pradėti vakcinacijas, o kitais metais bus dar daugiau vakcinų. Iš viso nupirkome daugiau nei pakankamai dozių visiems Europoje. Galėsime paremti savo kaimynus ir partnerius visame pasaulyje per COVAX programą, kad niekas neliktų užnugaryje“, – sakė U. von der Leyen.

COVAX yra Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), Europos Komisijos (EK) ir Prancūzijos iniciatyva užtikrinti, kad saugios ir veiksmingos vakcinos būtų prieinamos visoms pasaulio šalims, o ne tik turtingosioms, kurios iš anksto jas užsisakė.


EK vicepirmininkas: vakcina kalėdinė dovana europiečiams

Vakcina nuo COVID-19 bus „kalėdinė dovana“ visiems europiečiams, trečiadienio interviu sakė Europos Komisijos vicepirmininkas Margaritis Schinas.

„Vakcina bus kalėdinė dovana visiems mūsų žemyno piliečiams“, – Italijos laikraščiui „La Repubblica“ sakė 58-erių M. Schinas.

M. Schino komentarai pasirodė dieną po to, kai Europos vaistų agentūra (EVA) paskelbė daugiau nei savaite paankstinusi susitikimą dėl „Pfizer/BioNTech“ vakcinos nuo COVID-19 patvirtinimo, susitikimas įvyks gruodžio 21 d.

Pasak M. Schino, kai EVA patvirtins vakciną, Europos Komisija (EK) per kelias dienas užbaigs vakcinos tvirtinimo procesą.

„Per dvi dienas padarysime darbą, kuriam paprastai reikia dviejų mėnesių“, – tvirtino EK vicepirmininkas ir pridūrė, kad tai leis Europos Sąjungos (ES) šalims nuo maždaug gruodžio 26 dienos pradėti skiepijimą.

M. Schinas, be kita ko, sakė, kad EK pradės visuomeninę informavimo kampaniją, siekdama paremti skiepijimo programas.