Tarp naujų priemonių yra ir penktadienį įsigaliosiantys draudimai būriuotis didesnėmis nei šešių žmonių grupėmis viešose vietose ir patalpose, taip pat vartoti alkoholį lauke.

„Tai buvo labai sunkus sprendimas, nes žinome, kokią didelę įtaką tai padarys žmonių gyvenimui“, – žurnalistams sakė ministras pirmininkas Andrejus Babišas.

Tačiau jis pabrėžė, kad neužsidarys jokios parduotuvės ar paslaugas teikiančios įmonės.

Šioje 11 mln. gyventojų turinčioje ES valstybėje rudenį buvo fiksuotas didžiulis COVID-19 atvejų pagausėjimas – tuomet kas parą buvo registruojama maždaug 15 tūkst. susirgimų. Nuo to laiko šaliai sunkiai sekasi suvaldyti infekcijos plitimą.

Pastarosiomis savaitėmis paros susirgimų prieaugis pasiekė maždaug 6 tūkst. atvejų, o bendri užsikrėtimo ir mirties atvejų skaičiai nuo protrūkio pradžios kovo mėnesį išaugo atitinkamai iki 580 tūkst. ir daugiau nei 9 600.

Sulėtėjus koronaviruso plitimui vyriausybė gruodžio pradžioje nusprendė sušvelninti kai kuriuos apribojimus, įskaitant restoranams, muziejams ir galerijoms taikytą reikalavimą užsidaryti, tačiau tokia padėtis tęsėsi neilgai.

Naujais suvaržymais nepatenkinti barų savininkai grasino neuždaryti savo įstaigų, nebent vyriausybė pasižadėtų kompensuoti jiems prarastas pajamas.

Ministrų kabinetas, besiruošdamas rekordiškai dideliam biudžeto deficitui, siekiančiam beveik 10 proc. prognozuojamo BVP, pirmadienį taip pat paskelbė apie pagalbos programą su sunkumais susiduriančioms bendrovėms.

Prahos valdžia pranešė, kad nuo gruodžio 16 d. visiems norintiems piliečiams bus atliekami nemokami COVID-19 antigenų testai.

Pasak A. Babišo, tikimasi, kad pirmoji vakcinos partija pasieks Čekiją šio mėnesio pabaigoje.