„Tai didžiausias mirčių skaičius, fiksuotas nuo 1918 metų lapkričio, kai kilo ispaniškasis gripas“, - sakė CSB atstovas Tomas Johanssonas. Tiesa, tada mirčių buvo dvigubai daugiau – 16 600. Be to, Švedija prieš šimtmetį turėjo gerokai mažiau gyventojų.

Antroji koronaviruso pandemijos banga Švedijoje sukėlė naujų infekcijų šuolį. Sveikatos tarnybų duomenimis, pirmadienį ligoninėse dėl COVID-19 buvo gydomi 2 406 pacientai – tai yra didžiausias skaičius nuo balandžio. Tiesa, tik maždaug 10 proc. ligonių reikalingas gydymas intensyvios terapijos skyriuose. Balandį jų buvo 22 proc.

Švedija nuo pandemijos pradžios vykdo palyginti švelnų kursą, lyginant du dauguma Europos šalių. Todėl kritikai kaltino tarnybas, kad ši strategija kelia grėsmę žmonių gyvybėms. Nepaisant to, vyriausybė ilgai nesutiko taikyti ribojimų ir vietoj to skelbė rekomendacijas piliečiams.

Reaguodama į augančius infekcijos skaičius, vyriausybė lapkričio viduryje pirmą kartą įvedė privalomus ribojimus, be kita ko, dėl susitikimų viešoje vietoje ir alkoholio draudimo. Susibūrimai privačiuose butuose nėra ribojami, nėra ir kaukių prievolės.

10,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje iki praėjusio penktadienio patvirtinti 320 098 viruso atvejai ir 7 514 mirčių.