Regiono vyriausybės desperatiškai mėgina sukontroliuoti naują infekcijų protrūkį, slopinantį lūkesčius, kad imunizacija netrukus sušvelnins rizikas sveikatai. Valdžia, suprasdama, kad prieš akis laukia dar ilgi kovos su pandemija mėnesiai, griežtina priemones, nors stengiasi išvengti tokių drastiškų ribojimų, kokie buvo įvesti pavasarį ir kurie sukėlė verslo aktyvumo krachą.

Po penktadienį pasiekto užsikrėtimų ir mirčių dienos rekordo Vokietija jau trečiadienį įveda kietąjį karantiną ir ragina - ne reikalauja – darbdavius uždaryti darbovietes. Italija ir Nyderlandai taip pat greičiausiai griežtins suvaržymus.

Tokių veiksmų imtasi augant susirūpinimui, kad dienos, kai vakcina nuo koronaviruso taps prieinama, artėjimas gali pakurstyti neleistiną nusiraminimą. Vokietijos kanclerė Angela Merkel paragino dar kartą pasistengti apsaugoti savo mylimus žmones, kartu perspėdama, kad prireiks kelių mėnesių, kol vakcina duos apčiuopiamą poveikį.

„Infekcijų mastas toks didžiulis, kad priemonės, kokių ėmėmės iki šiol, yra nepakankamos“, - pirmadienį duodamas interviu n-tv pareiškė Helgė Braunas, A. Merkel administracijos vadovas.
Didžiausios Europos ekonomikos laukia „sunkios dienos“, kol vakcina taps palčiai prieinama, pridūrė H. Braunas, kvalifikuotas gydytojas.

Jungtinė Karalystė jau pradeda skiepijimą vakcinomis, kurias sukūrė „Pfizer Inc.“ ir „BioNTech SE“, Jungtinės Valstijos ruošėsi pradėti vakcinaciją pirmadienį. Europos Sąjunga, nors ir atsilieka šiame kontekste, pirmenybę teikia atsargumui, ne greičiui. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles‘is Michelis sekmadienį išsakė viltį, kad pirmosios vakcinos nuo COVID bus patvirtintos „ateinančiomis savaitėmis, gal dar net šiais metais“.

Didelį spaudimą jaučiančios vyriausybės siekia pradėti skiepyti gyventojus kiek įmanoma greičiau. Vokietijos sveikatos ministras Jensas Spahnas sekmadienį pažymėjo, kad „visi būtini duomenys yra prieinami“ ir kad šalis yra pasirengusi pradėti skiepyti piliečius iškart po to, kai Europos vaistų agentūra (EVA) patvirtins vakciną nuo koronaviruso.

„Čia kalbama ir apie piliečių pasitikėjimą Europos Sąjungos gebėjimu veikti, - tviteryje rašė J. Spahnas. - Kuo greičiau pradėsime vakcinaciją, tuo labiau galėsime sumažinti kančias ir apsaugoti labiausiai pažeidžiamus asmenis.“

Tuo tarpu infekcijų mastas ir toliau auga visame regione, ir vyriausybės verčiamos reaguoti. Vokietijos ekonomikos ministras Peteris Altmaieris perspėjo, kad, jeigu dabartinė tendencija išliks, artimiausiomis savaitėmis ligoninės taps perkrautos.

Koronavirusas Šiaurės Airijoje

Praėjusį savaitgalį Italija aplenkė Jungtinę Karalystę pagal didžiausią mirčių nuo COVID-19 skaičių, ir tai sustiprino spaudimą premjero Giuseppės Contės administracijai. Pareigūnai jau svarsto galimybę įvesti naujus ribojimus, atsisakydami ankstesnių veiksmų, leidžiančių didesnį aktyvumą šiuo laikotarpiu, pirmadienį rašė „Corriere della Sera“.

Airijos medicinos institucijos sekmadienį pranešė nerimaujančios dėl augančio infekcijų masto. Airija buvo pirmoji Vakarų Europos šalis, sugrįžusi į karantino režimą spalį ir taip sumažinusi atvejų skaičių iki maždaug 250 per parą. Karantinas buvo sušvelnintas prieš dešimt dienų, o sekmadienį atvejų skaičius šoktelėjo iki 429.

„Kova tęsiasi“, - savo pareiškime teigia vyriausiasis patarėjas sveikatos klausimais dr. Ronanas Glynnas. „Virusui nerūpi, kad pastaruoju metu mes pasiekėme nemažos pažangos“, - teigė jis pridurdamas, kad vakcina „neduos jokio teigiamo poveikio šios ligos trajektorijai ateinančius mėnesius.“

Nyderlandų vyriausybė greičiausiai jau savaitės pradžioje paskelbs apie griežtesnes priemones. Remiantis vietos žiniasklaidos pranešimais, šalis gali pasekti Vokietijos pavyzdžiu ir uždaryti nebūtinomis prekėmis prekiaujančios parduotuves. Tarp kitų premjero Marko Ruttės ministrų kabineto svarstomų priemonių, minimas ir pakartotinis muziejų, kino teatrų bei teatrų uždarymas, taip pat ilgesnis, nusitęsiantis ir po kalėdinių atostogų, mokyklų užvėrimas, skelbia žiniasklaida.

Austrija pirmadienį pranešė apie pirmą kartą per mėnesį išaugusį savaitės infekcijų rodiklį – 218 šimtui tūkstančių, daugiau nei keturis kartus viršijantį vyriausybės tikslinį rodiklį, 50. Kancleris Sebastianas Kurzas praėjusią savaitę sušvelnino karantiną šalyje, atverdamas daugiau parduotuvių ir leisdamas moksleiviams grįžti į mokyklą. Pentadienį jis pareiškė, kad negalima atmesti trečiosios bangos galimybės 2021 metais, net kai vakcina taps prieinama.

Švedijoje COVID-19 siaučia intensyviosios terapijos skyriuje (ICU) trečiame didžiausiame šalies mieste. Čia jau infekuota per 40 proc. personalo, pirmadienį pranešė laikraštis „Dagens Nyheter“. Šalyje labai trūksta specializuotos medicininės priežiūros, o Stokholmo ICU pajėgumų panaudojimas praėjusią savaitę pasiekė 99 procentus.