D. Trumpo pirmadienio vakarą tviteryje paskelbtame W. Barro atsistatydinimo pareiškime teigiama, kad jis postą paliks gruodžio 23 dieną. Prezidentas pabrėžė, kad generalinis prokuroras atliko „puikų darbą“. Jo pareigas laikinai perims pavaduotojas Jeffas Rosenas.

Pasak D. Trumpo, W. Barras traukiasi prieš pat Kalėdas, kad galėtų su šeima praleisti šventes. Jis pabrėžė, kad abiejų jų santykiai yra „labai geri“. W. Barras savo ruožtu liaupsino D. Trumpo darbą. Jis gyrė „daugelį ir beprecedenčių pergalių“, kurias D. Trumpas iškovojo amerikiečiams. Prezidento laimėjimai esą yra istoriniai, nes jam teko atremti „nuožmų“ politinių priešininkų pasipriešinimą. „Tik nedaugelis būtų atlaikę šias atakas“, - rašė W. Barras.

D. Trumpas W. Barrą generaliniu prokuroru paskyrė 2018 metų gruodį, kai, paprašytas prezidento, atsistatydino jo pirmtakas Jeffas Sessionsas. W. Barras buvo labai lojalus D. Trumpui ir pats reguliariai buvo giriamas prezidento.

Vis dėlto pastaruoju metu abiejų jų santykiai neatrodė labai harmoningi. Praėjusią savaitę net W. Barras pripažino, jog nėra įrodymų, kad JAV rinkimų rezultatai buvo reikšmingai suklastoti – tai sukėlė D. Trumpo nepasitenkinimą.

„Ką tik dalyvavau labai maloniame susitikime su generaliniu prokuroru Billu Barru Baltuosiuose rūmuose“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas, turėsiantis palikti savo postą dėl lapkričio 3 dieną vykusiuose rinkimuose patirto pralaimėjimo.

„Mūsų santykiai yra labai geri... Billas pasitrauks prieš pat Kalėdas, kad galėtų per atostogas pabūti su šeima“, – pridūrė valstybės vadovas.

Vienas aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas pranešė: „Barras atsistatydino savo noru. Jis nebuvo išstumtas ar priverstas atsistatydinti. Susitikimas buvo labai draugiškas.“

B. Barrą, D. Trumpo administracijos antrą generalinį prokurorą, griežtai kritikuodavo Demokratų partija dėl, jos nuomone, neetiško sprendimo apsaugoti valstybės vadovą per specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimą dėl prezidento ryšių su Rusija.

„Juo geriau, kad nusikratėme labiausiai korumpuoto ir nepakenčiamo generalinio prokuroro JAV istorijoje“, – „Twitter“ parašė Atstovų Rūmų narys demokratas Billas Pascrellas.

B. Barras užsitraukė D. Trumpo nemalonę rinkimų laikotarpiu, nes, prezidento nusivylimui, nesugebėjo pasitelkdamas Teisingumo departamento išteklius padėti jo kampanijai arba paremti valstybės vadovo teiginių apie balsų klastojimą.

D. Trumpas ilgą laiką tikėjosi, kad Teisingumo departamento tyrimas dėl galimų Rusijos bylos politinių motyvų padėtų jam iki rinkimų diskredituoti savo oponentą demokratą Joe Bideną.

B. Barrui aiškiai leidus suprasti, kad nieko panašaus neįvyks, D. Trumpas, neslėpdamas pykčio, pareiškė, kad tokiu atveju būtų „labai nusivylęs“.

Prezidentas vėl ėmė priekaištauti B. Barrui po rinkimų, kurių rezultatus D. Trumpas siekė panaikinti, tvirtindamas, kad J. Bidenas laimėjo tik dėl sukčiavimo.

B. Barras naujienų agentūrai AP sakė, kad „nematėme tokio masto sukčiavimo, kuris būtų galėjęs paveikti rinkimų baigtį“. Toks įvertinimas sudavė skaudų smūgį kadenciją baigiančio prezidento tebededamoms pastangoms užginčyti rinkimų rezultatus.

D. Trumpą taip pat supykdė žinia, kad Teisingumo departamentas nusprendė prieš rinkimus neviešinti, kad vykdomas tyrimas dėl J. Bideno sūnaus Hunterio Bideno verslo sandorių.

Vėlgi Baltųjų rūmų šeimininkas tikėjosi, kad B. Barras paskelbs J. Bidenui nepalankių naujienų, kad padėtų D. Trumpui užsitikrinti antrą kadenciją.

Valstybės vadovas paskelbė, kad generalinio prokuroro pavaduotojas Jeffas Rosenas, „nuostabus žmogus“, laikinai eis B. Barro pareigas.

D.Trumpas, kurio kadencija baigsis sausio 20 dieną, 2018 metais atleido savo administracijos pirmąjį generalinį prokurorą Jeffą Sessionsą.

J. Sessionsas užsitraukė D. Trumpą nemalonę dėl savo sprendimo nusišalinti nuo tyrimo dėl Rusijos; būtent dėl to sprendimo ir buvo paskirtas R. Muelleris.