Tai pirmadienį žurnalistams pranešė šalies sveikatos apsaugos ministro pavaduotoja, vyriausioji sanitarijos gydytoja Jarmila Ražova.

„Visuotinis savanoriškas ir nemokamas Čekijos gyventojams tyrimas antigenų testais dėl koronaviruso prasidės trečiadienį, - sakė ji. – Tokį sprendimą priėmė respublikos vyriausybė. Testavimas prasidės dviem dienomis anksčiau negu iš pradžių planavo Sveikatos apsaugos ministerija“.

Testavimas greitaisiais testais jau vyksta senelių namuose ir kitose Čekijos socialinės globos tarnybos įstaigose. Jis yra privalomas jų lankytojams ir darbuotojams. Pedagogams, dirbantiems įvairaus lygio ir nuosavybės formų mokyklose, valdžia taip pat apmoka testavimą, bet jiems jis yra tik rekomendacinio pobūdžio.

Čekijos premjeras Andrejus Babišas sekmadienį feisbuke pranešė, kad savanoriškas ir nemokamas šalies gyventojų testavimas antigenų testais dėl koronaviruso vyks iki 2021 metų sausio 15 d.

Čekijos parlamento Deputatų Rūmai (žemieji rūmai) praėjusį trečiadienį pratęsė nuo spalio 5 d. dėl koronaviruso galiojančią nepaprastąją padėtį iki gruodžio 23 d. Apie 10,7 mln. gyventojų turinčioje šalyje nuo pandemijos pradžios koronavirusas diagnozuotas 581 079 žmonėms, mirė 9 609 infekuotieji.

Čekijoje nuo trečiadienio taip pat uždrausta gerti alkoholinius gėrimus gatvėse ir pardavinėti alkoholį turgavietėse. Šalyje galioja kaukių režimas. Socialinių apribojimų pažeidėjams policija gali skirti baudas. Maksimali bauda fiziniams asmenims – 50 tūkst. kronų (apie 1 900 eurų), o juridiniams – 3 mln. kronų (apie 115 tūkst. eurų).