Paskelbdama tokią išvadą likus mėnesiui iki Joe Bideno inauguracijos, Donaldo Trumpo administracija paragino savo politinį įpėdinį prioritetu išsikelti mažiausiai trijų Irane sulaikytų amerikiečių paleidimą. Išrinktojo prezidento komanda tikisi atnaujinti diplomatiją su JAV priešininku Teheranu.

„Irano vyriausybė pažadėjo padėti sugrąžinti Bobą Levinsoną namo, bet taip niekada nenutiko“, – sakoma pirmadienį paskelbtame FTB direktoriaus Christopherio Wray pareiškime.

„Tiesa ta, kad Irano žvalgybininkai, pritarus Irano aukšto rango pareigūnams, dalyvavo pagrobiant ir sulaikant Bobą“, – sakoma jame.

JAV iždo departamentas paskelbė, kad skelbia sankcijas dviem žvalgybos agentais vadinamiems iraniečiams, Mohammadui Baseri ir Ahmadui Khazai, kurie prisidėjo prie B. Levinsono „pagrobimo, sulaikymo ir tikėtinos mirties“.

Sankcijos didele dalimi yra simbolinės, nes mažai tikėtina, kad iraniečių agentai turėtų banko sąskaitų Jungtinėse Valstijose, tačiau jos trukdys jų tarptautinėms kelionėms.

Vienas JAV aukšto rango pareigūnas, kuris su žurnalistais kalbėjosi kaip anonimas, paragino būsimą J. Bideno administraciją spręsti dingusių amerikiečių klausimą.

„Daugiau niekada neturėtų būti jokių su Iranu suderėtų susitarimų, pagal kuriuos nepaleidžiami toje šalyje neteisingai sulaikyti amerikiečiai“, – sakė pareigūnas ir pridūrė, kad Irano klerikalinis režimas „yra 41 metų senumo ir 41 metus grobia įkaitus“.

D. Trumpas įvedė griežtas sankcijas Iranui, įskaitant bandymą sustabdyti visą jo naftos eksportą, ir pasitraukė iš 2015 metų daugiašalio susitarimo, dėl kurio susitarė ankstesnis prezidentas Barackas Obama. Pagal šį susitarimą Iranas smarkiai apribojo savo branduolinę programą.

Sudarydamas susitarimą Iranas sutiko paleisti keturis laikomus JAV piliečius, bet susitarimas sukėlė pasipiktinimą D. Trumpo Respublikonų partijoje, nes B. Obama taip pat leido atšaukti Irano turto įšaldymą.