Valdančioji partija "Įstatymas ir teisingumas" pagrasino surengti naujus rinkimus, jei nepavyks susitarti dėl centristų arba reformoms nepritariančių mažųjų partijų paramos aibei kitų įstatymų projektų, ne tik biudžetui.

Prieš tris mėnesius į valdžią atėjęs "Įstatymo ir teisingumo" ministrų kabinetas vis labiau nesutarė su opozicija, ir tai kelia grėsmę jo ambicingam administracinių reformų planui.

Mažesniosios partijos, baimindamosi pirmalaikių rinkimų, per kuriuos, kaip rodo apklausos, pasirodytų prasčiau, per balsavimą žemuosiuose parlamento rūmuose pritarė vyriausybės biudžeto projektui. Už jį balsavo 269 Seimo nariai, prieš jį - 180, o dar du deputatai susilaikė.

Balsavimas įvyko šiąnakt po vidurnakčio, daugiau kaip po aštuonias valandas trukusių parlamento diskusijų.

Biudžeto projektas, kuris buvo patvirtintas su nedideliais pakeitimais, pagal Lenkijos konstituciją dabar bus perduotas svarstyti Senatui.

RINKIMŲ GALIMYBĖ DAR EGZISTUOJA

Tačiau pirmalaikių rinkimų galimybė dar egzistuoja - biudžeto svarstymas Senate tikriausiai nesibaigs iki sausio pabaigos termino, o jeigu iki vasario 1-osios biudžetas nebus pateiktas šalies prezidentui Lechui Kaczynskiui pasirašyti, tai, vadovaudamasis konstitucija, jis Seimą gali paleisti.

Pirmalaikiai rinkimai galėtų įvykti kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje. Vis dėlto "Įstatymo ir teisingumo" lyderis Jaroslawas Kaczynskis sakė, jog "šia teise prezidentas, kuris, beje, yra mano brolis, tikriausiai nepasinaudos".

Premjeras Kazimierzas Marcinkiewiczius pakurstė prognozes, kad biudžeto projektas Senate nebus baigtas svarstyti iki sausio pabaigos, - deputatams jis sakė, kad vyriausybė sieks aukštuosiuose parlamento rūmuose užginčyti kai kuriuos opozicijos siūlomus pakeitimus.

"Svarbiausia ne biudžeto priėmimas, o greičiau tai, ar prezidentas Kaczynskis planuoja paleisti parlamentą", - prieš galutinį balsavimą Seime sakė verslą remiančios Pilietinės platformos vienas lyderių Grzegorzas Schetyna.

Jo partija ragino dar labiau mažinti išlaidas, kad būtų sumažintas biudžeto deficitas, kuri, kaip planuojama, bus 30,5 mlrd. zlotų (27,5 mlrd. litų) - kiek daugiau nei 3 proc. bendrojo vidaus produkto, ir kartu su proeuropietiška Kairiųjų demokratų sąjunga balsavo prieš biudžeto projektą.

Už biudžetą balsavo "Įstatymo ir teisingumo", Lenkijos šeimų lygos, "Savigynos" ir Valstiečių sąjungos parlamentarai. Deputatams teko balsuoti net už 229 pataisas.

DRASTIŠKAI SUMAŽINTOS LĖŠOS

Lenkijos vicepremjerė, finansų ministrė Zyta Gilowska po balsavimo pasakė, jog biudžetas yra "blogesnis negu pirmasis variantas". Tuo tarpu vyriausybės vadovas K.Marcinkiewiczius apgailestavo, jog "per daug drastiškai sumažintos lėšos prezidento ir premjero kanceliarijoms". Prezidentui išlaidos šiais metais sumažintos 10-čia mln. zlotų.

Pilietinės platformos sprendimas balsuoti prieš biudžeto projektą nežada nieko gera dėl dviejų didžiausių partijų koalicijos perspektyvų, nors konservatyvieji ir sako, kad tokia koalicija būtų geriausia stabilios daugumos parlamente garantija.

Į apmaudžius viešus ginčus įsivėlusios kelios pagrindinės partijos daugumos koalicijos nesugebėjo suformuoti per keturis mėnesius po rinkimų. Pilietinės platformos ir "Įstatymo ir teisingumo" derybos žlugo šioms partijoms nesugebėjus susitarti dėl aukštų postų paskirstymo.

TVIRTA KOALICIJA

Pasak analitikų, sklandus biudžeto patvirtinimas abejuose parlamento rūmuose galėtų sumažinti politinę įtampą ir sudaryti sąlygas tvirtai koalicijai suformuoti.

Jei biudžetas nebus patvirtintas, "padidės politinis nestabilumas ir ... tikrai greitai įvyks pirmalaikiai rinkimai", sakė Lenkijos Viešųjų ryšių instituto vadovė Lena Kolarska-Bobinska. Patvirtinus biudžetą, pasak jos, liktų daugiau laiko deryboms dėl galimų koalicijų.

Pilietinė platforma - įtakingiausia opozicinė partija, kuri Seime turi 130 vietų iš 460, per rinkimų kampaniją vaizdavo save kaip būsimąją "Įstatymo ir teisingumo" koalicijos partnerę, bet po rinkimų liko opozicijoje.

Katalikiškasis "Įstatymas ir teisingumas", kuris Seime turi 158 vietas, suformavo mažumos vyriausybę, šiuo atveju parėmus kraštutinių dešiniųjų Lenkijos šeimų lygai ir populistinei, euroskeptiškai "Savigynai".

Jei Senatas, kuriame "Įstatymas ir teisingumas" turi 48 vietas iš 100, patvirtins biudžeto projektą, jį turės pasirašyti prezidentas L.Kaczynskis.

Prezidentas, kuris yra valdančiosios partijos lyderio brolis dvynys, galutiniu biudžeto patvirtinimo terminu laiko sausio pabaigą, nors kai kurie teisės ekspertai yra sakę, kad terminas turėtų būti vasario 19-oji.

Penktadienį "Įstatymas ir reisingumas" pratęs derybas su "Savigyna", Lenkijos šeimų lyga ir Valstiečių sąjunga dėl "stabilizavimo pakto", kuris galėtų sudaryti sąlygas valdančiajai koalicijai suformuoti.