52 metų Ambrose'as Dlamini buvo hospitalizuotas kaimyninėje Pietų Afrikoje gruodžio pradžioje, dvi savaitės po to, kai jam buvo nustatyta koronavirusinė infekcija COVID-19.

„Jų Didenybės pavedė man informuoti tautą apie liūdną ir nesavalaikę Jo Ekscelencijos ministro pirmininko Ambrose'o Mandvulo Dlamini mirtį“, – sakė vicepremjeras Themba Masuku.

Ministras pirmininkas „mirė šią popietę Pietų Afrikos ligoninėje, kur buvo gydomas“, pridūrė jis, tačiau tikslios A. Dlamini mirties priežasties nenurodė.

A. Dlamini lapkričio viduryje pranešė, kad jam buvo testu nustatyta koronavirusinė infekcija. Tačiau premjeras sakė, jog jaučiasi gerai ir jam nepasireiškė jokie ligos simptomai.

Verslininkas, politikos naujokas A. Dlamini premjeru buvo paskirtas 2018 metų spalį.

Esvatinio vyriausybės vadovo vaidmuo yra ribotas. Dabartinis karalius, sostą perėmęs 1986 metais, skiria visus ministrus ir kontroliuoja parlamentą.

Esvatinyje, kuris iki 2018 metų vadinosi Svazilandu, nuo pandemijos pradžios buvo patvirtinta per 6 700 COVID-19 atvejų, 127 žmonės nuo šios ligos mirė. Šalis turi apie 1,2 mln. gyventojų.

PAR įsikūrusi pilietinės visuomenės grupė „Svazilando solidarumo tinklas“ (Swaziland Solidarity Network, SSN) apkaltino vyriausybę, kad ji suteikė ministrui pirmininkui privilegiją, perkeldama jį gydytis į šalį su geresne sveikatos sistema.

2016 ir 2017 metais apie 40 proc. Esvatinio populiacijos gyveno žemiau skurdo ribos, rodo Pasaulio banko duomenys.