Talibai puolė patikrinimo postus penkiuose rajonuose aplink Kandaharo miestą, o Afganistano pajėgos surengė intensyvius atsakomuosius oro ir sausumos puolimus, sakoma Gynybos ministerijos pareiškime.

„Saugumo pajėgos atrėmė ataką nukovusios 51 teroristą ir sužeidusios dar devynis“, – nurodė ministerija, kuri nepateikė informacijos apie vyriausybinių pajėgų nuostolius.

Per vieną afganų pajėgų aviacijos smūgį taip pat žuvo septyni vienos šeimos nariai, naujienų agentūrai AFP sakė vietos pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

„Afganų oro pajėgos norėjo taikytis į automobilį su sprogmenimis... Kai jos pataikė į automobilį, šis sprogo ir žuvo civilių“, – sakė šaltinis.

Gynybos ministerija nurodė tirianti šį incidentą.

Susišaudymai ir intensyvus bombardavimas truko kelias valandas, iš Kandaharo pranešė AFP korespondentas.

Talibanas kol kas nieko nekomentavo.

Šis griežtosios linijos islamistų judėjimas atsirado pietinėje Kandaharo provincijoje. Pastarosiomis savaitėmis kovotojai rengia atakas rajonuose prie provincijos sostinės Kandaharo.

Rugsėjį Talibanas panašų puolimą surengė kaimyninėje Helmando provincijoje, iš kurios teko bėgti dešimtims tūkstančių gyventojų. Per puolimą taikytasi į provincijos sostinę Laškar Ga, o amerikiečiai turėjo aviacijos smūgiais ginti afganų pajėgas.

Po vasarį sudaryto JAV ir Talibano susitarimo sukilėliai nevykdė didelių išpuolių prieš svarbius miestus, bet kone kasdien puldinėja afganų pajėgas kaimiškosiose vietovėse.

Pastaraisiais mėnesiais, Talibanui ir Afganistano vyriausybei nuo rugsėjo 12-osios Kataro sostinėje Dohoje derantis dėl taikos, smurtas intensyvėjo. Šeštadienį Talibanas ir Afganistano vyriausybė paskelbė, kad derybose daroma pertrauka iki sausio 5-osios.

Sukilėliai ir vyriausybė tviteryje paskelbė, jog apsikeitė „preliminariais darbotvarkės klausimų sąrašais afganų vidaus deryboms ir surengė įžangines diskusijas temomis“, kuriomis turi būti kalbama atsinaujinus susitikimams.

Pastaraisiais mėnesiais Kabule buvo įvykdytos kelios kruvinos atakos, už kurias atsakomybę prisiėmė džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS). Tarp šių atakų yra šeštadienio raketinė ataka, per kurią žuvo vienas civilis.

Sekmadienį sostinėje per automobilyje padėtos bombos sprogimą žuvo du civiliai, pranešė policija.