Labiausiai pandemijos paveikta pasaulio valstybė masinei skiepijimo kampanijai rengiasi COVID-19 aukų skaičiui pasaulyje viršijus 1,6 mln., o Italijos mirčių skaičiui pranokus Jungtinės Karalystės mirčių skaičių ir tapus didžiausiam Europoje.

„Nerimauju dėl dviejų Kalėdų švenčių savaičių. Kovojame su dramatiška pandemija... ir ši kova dar nelaimėta“, – viename simpoziume sakė Italijos sveikatos apsaugos ministras Roberto Speranza.

Italijoje jau užregistruotos 64 036 COVID-19 pacientų mirtys. Didžiojoje Britanijoje šis skaičius yra 64 026.

Jungtinėse Valstijose sparčiai auga užsikrėtimo atvejų skaičius: per pastarąsias penkias dienas patvirtinta 1,1 mln. naujų COVID-19 atvejų, o bendras mirties atvejų skaičius artėja prie 300 tūkst. ribos.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos dozių siuntos sekmadienį bus pradėtos gabenti iš „Pfizer“ gamyklos Kalamazu Mičigane. Jos turi būti laikomos 70 Celsijaus laipsnių šaltyje, todėl transportuojamos dėžėse su sausu ledu.

Generolas Gusas Perna, kuris prižiūri šią didžiulę logistinę operaciją, žurnalistams sakė: „Esu 100 procentų tikras, kad saugiai išplatinsime šią brangią prekę, šią vakciną, kurios reikia norint įveikti priešą COVIDą.“

Pastarąsias dvi savaites Jungtinėse Valstijose per dieną neretai mirdavo daugiau kaip 2 tūkst. COVID-19 pacientų. Anksčiau tokie skaičiai būdavo fiksuojami tik pandemijos pradžioje.

Kaip nurodė G. Perna, šimtai įstaigų, įskaitant ligonines, vakcinos dozių gaus nuo pirmadienio iki trečiadienio. Pirmuoju vakcinavimo etapu turi būti paskiepyta apie 3 mln. žmonių. Federaliniai sveikatos apsaugos pareigūnai rekomenduoja pirmiausia skiepyti medicinos darbuotojus ir senelių namų gyventojus, bet galutinius sprendimus priims valstijos.

JAV siekia dar šį mėnesį paskiepyti 20 mln. žmonių.

Išduoti leidimai

JAV penktadienį vakare tapo šešta pasaulio valstybe, suteikusia leidimą skiepyti žmones bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19. Anksčiau tokius leidimus išdavė Britanija, Bahreinas, Kanada, Saudo Arabija ir Meksika.

Tai triumfo akimirka amerikiečių farmacijos milžinei „Pfizer“ ir jos partnerei, vokiečių bendrovei „BioNTech“, kurios šį savo produktą remdamosi nauja informacinės ribonukleino rūgšties (iRNR) technologija pradėjo kurti vos prieš 11 mėnesių.

Vakcinos veiksmingumas, kaip nustatyta per klinikinius tyrimus, siekia 95 procentus, taip pat nekilo jokio rimto susirūpinimo dėl jos saugumo.

Tačiau po to, kai dviem Britanijoje paskiepytiems medicinos darbuotojams pasireiškė stipri alerginė reakcija, JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) patarė žmonėms, kuriems anksčiau yra pasireiškusios alerginės reakcijos į šios vakcinos sudedamąsias dalis, verčiau nesiskiepyti.

Dauguma mokslininkų pripažįsta, kad surinkti duomenys dar nėra išsamūs, bet sutinka, jog pandemijai sparčiai plečiantis būtina keisti požiūrį į rizikos ir potencialios naudos santykį.

Kitą savaitę FDA komitetas susirinks svarstyti antrosios vakcinos, sukurtos bendrovės „Moderna“ ir Nacionalinio sveikatos instituto.

Dviejų kitų kandidačių į vakcinas kūrimas penktadienį susidūrė su kliūtimis: prancūzų „Sanofi“ ir britų GSK paskelbė, kad jų skiepai bus parengti tik 2021 metų pabaigoje.

Tuo tarpu Australija nusprendė sustabdyti Kvynslando universiteto ir biotechnologijų bendrovės CSL sukurtos vakcinos nuo naujojo koronaviruso gamybą, nes per pirmąjį bandymų etapą nustatyta, kad vakcinuotųjų organizmuose atsiradę antikūnai lemia klaidingus kai kurių ŽIV testų rezultatus.