„Izraelio pripažinimo ratas plečiasi“, – pareiškė Izraelio užsienio reikalų ministras Gabi Ashkenazi.

„Santykių su Butano Karalyste užmezgimas taps naujuoju Izraelio santykių stiprinimo Azijoje etapu.“

Izraelio ministras pirmininkas Benjamin Netanyahu pasveikino susitarimą ir pareiškė, jog Izraelis „palaiko ryšius su kitomis šalimis, kurios nori užmegzti santykius“ su žydų valstybe.

Apie susitarimą su Butanu buvo paskelbta praėjus kelioms dienoms po to, kai normalizuoti santykius su Izraeliu sutiko Marokas, tapęs jau ketvirtąja nuo rugpjūčio tokį žingsnį žengusia arabų valstybe.

Kai kurie analitikai sako, kad šių valstybių pavyzdžiu gali pasekti kitos šalys, įskaitant Saudo Arabiją, Omaną ir kai kurias Izraeliui tradiciškai priešiškas Azijos šalis, tokias kaip Indonezija.

Izraelio ambasadorius Indijoje Ronas Malka pranešė, jog šeštadienį su savo Butano kolega generolu majoru Vetsopu Namgyelu pasirašė susitarimą dėl „oficialių diplomatinių santykių“ užmezgimo, ir tai pavadino „istorine diena“.

„Šis susitarimas atvers kur kas daugiau galimybių bendradarbiauti mūsų abiejų tautų labui“, – parašė jis tviteryje.

Jo paskelbtose nuotraukose matyti, kaip dviejų šalių pareigūnai pasirašo dokumentus Izraelio ambasadoje Delyje ir besišypsodami spaudžia vieni kitiems rankas.

Po ceremonijos paskelbtame bendrame pranešime nurodyta, jog pagrindinės dviejų šalių bendradarbiavimo sritys bus ekonomikos, technologijų ir žemės ūkio plėtra.

Pranešime taip pat rašoma, jog „taip pat bus toliau stiprinami santykiai tarp žmonių pasitelkiant kultūros mainus ir turizmą“.

Atoki Butano karalystė, kurioje gyvena mažiau nei 1 mln. žmonių, yra įsispraudusi tarp Kinijos ir Indijos.

Nors šalis didžiuojasi savo kultūrine ir politine nepriklausomybe, ji taip pat yra užmezgusi diplomatinius santykius su maždaug 50 šalių ir žino, kad turės atsiverti.

Į Jungtinių Tautų Organizaciją karalystė įstojo 1971 metais.