Be A. Lukašenkos, į sankcijų sąrašą buvo įtrauktas prezidento sūnus ir nacionalinio saugumo patarėjas Viktaras Lukašenka.

„Finansinės sankcijos ir kelionių draudimas buvo įvesti 15-ai asmenų, įskaitant prezidentą Aliaksandrą Lukašenką“, – sakoma Šveicarijos vyriausybės pranešime.

Naujosios priemonės, įsigaliojusios nedelsiant, „atitinka sprendimus, kuriuos lapkričio 6 dieną priėmė ES“, nurodė vyriausybė.

Šveicarija „giliai susirūpinusi tebetvyrančia įtampa ir pasisako už dialogą tarp Baltarusijos vyriausybės ir pilietinės visuomenės“, pareiškė Bernas.

Baltarusija raginama laikytis tarptautinių įsipareigojimų dėl žmogaus teisių. Tai apima pagarbą žodžio, susirinkimų ir asociacijų laisvei, visų nepagrįstai suimtų asmenų paleidimą ir tyrimą dėl įtariamų kankinimų arba saugumo pajėgų netinkamo elgesio“, – pabrėžė Šveicarijos vyriausybė.

Europos Sąjunga paskelbė sankcijų A. Lukašenkai ir kai kuriems jo sąjungininkams už smurtinį atsaką į opozicijos demonstracijas, krečiančias Baltarusiją nuo rugpjūtį įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų.

Opozicija rinkimus vadina suklastotais, o jų tikrąja laimėtoja laiko politikos naujokę Sviatlaną Cichanouskają, savo kandidatūrą iškėlusią vietoje jos įkalinto vyro.

S. Cichanouskaja, tuojau po rinkimų pasitraukusi į Lietuvą, sulaukė dalies Vakarų šalių lyderių palaikymo ir pareiškimų, kad jie nepripažįsta rinkimų Baltarusijoje rezultatų.

Tuo metu A. Lukašenka, tvirtai remiamas Maskvos, nepaisė raginimų atsistatydinti ir siūlė pertvarkyti konstituciją, kad nuramintų opoziciją.