Visos šalies opozicijos partijos kaltina šalies valdančiąją partiją „Sakartvelo svajonė“ suklastojus spalio 31 dieną nedidele persvara laimėtą balsavimą – taigi, ši Kaukazo valstybė paniro į politinę krizę.

Opozicinės jėgos rengia masinius protestus, reikalaudamos surengti pirmalaikius rinkimus, tačiau buvusio premjero milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio įkurta valdančioji partija šį reikalavimą atmeta ir neigia kaltinimus sukčiavimu.

Naujojo parlamento pirmojoje sesijoje dalyvavo tik įstatytų leidėjai iš valdančios partijos, o opozicijos lyderiai surengė atskirą posėdį, per kurį atsisakė savo mandato.

„Atsisakome įteisinti rinkimus, kuriuos pavogė Bidzina Ivanišvili. Tai ne šiaip sau vienos partijos parlamentas, tai – vieno žmogaus, Ivanišvilio, parlamentas“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš pagrindinės opozicinės partijos Vieningasis nacionalinis judėjimas (VNJ) lyderių Nika Melija.

Spalį vykusiuose rinkimuose „Sakartvelo svajonė“ laimėjo 90 iš 150 vietų parlamente, o opozicija užsitikrino 60 mandatų.

Opozicijos boikotas galėtų sukelti rimtų abejonių dėl „Sakartvelo svajonės“ legitimumo.

Prezidentė Salomė Zurabišvili pareiškė „apgailestaujanti“ dėl opozicijos boikoto ir išreiškė „viltį, kad šis parlamentas bus daugiapartinis“.

„Esame tikri, kad dalis opozicinių parlamento narių artimiausiu metu užims savo vietas naujajame parlamente“, – prieš plenarinę sesiją žurnalistams sakė vienas „Sakartvelo svajonės“ lyderių Iraklis Kobachidzė.

Prieš rinkimus opozicinės partijos pademonstravo beprecedentę vienybę: eksprezidento Michailo Saakašvilio vadovaujamas VNJ su mažesnėmis opozicinėmis grupėmis sutarė formuoti koalicinę vyriausybę, jei šios jėgos laimėtų rinkimus.

Nuo 2012 metų šalį valdančios „Sakartvelo svajonės“ populiarumas smarkiai priblėso dėl kritiškai vertinamos jos ekonominės politikos ir, daugelio nuomone, atitolimo nuo demokratinio kurso.

Kritikai kaltina B. Ivanišvilį, laikomą įtakingiausiu žmogumi Sakartvele, politinių oponentų persekiojimu. Jie taip pat sako, kad ekspremjeras sukūrė korupcinę sistemą, kurioje privatūs interesai svarbesni už politiką.