Vieno ES pareigūno teigimu, į viršūnių susitikimą susirinkę lyderiai per trumpą diskusiją dėl „Brexit“ išgirdo, kad „tikimybė nepasiekti susitarimo yra didesnė už tikimybę jį pasiekti“, artėjant sekmadienio terminui, iki kurio turi būti paprašyta pratęsti derybas arba pasiduoti.

Pesimistiška gaida nuskambėjo po to, kai britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ketvirtadienį įspėjo, jog yra „didelė tikimybė“, kad susitarimo nebus, ir nurodė savo vyriausybei ruošti šalį iškritimui iš ES bendrosios rinkos šių metų pabaigoje.

ES ir britų derybininkai penktadienį tęsia derybas Briuselyje ir ieško kelio susitarti iki savaitgalio termino, kurį U. von der Leyen ir B. Johnsonas nustatė per kovingą darbo vakarienę šią savaitę.

Vienas ES pareigūnas sakė, jog netrukus paaiškės, ar dar yra prasmės tęsti diskusijas, tačiau neatmetė paskutinės minutės galimybės susitarti nepaisant vis niūresnės nuotaikos.

ES ketvirtadienį pristatė savo nenumatytų atvejų planą kelionėms sausuma bei oru ir žvejybos teisėms apsaugoti, jeigu JK paliks bloko bendrąją rinką ir muitų sąjungą nesudariusi susitarimo dėl tolesnių prekybos ryšių. Šis žingsnis laikomas įspėjimu Londonui.

Britanija paliko Europos Sąjungą sausio 31 dieną, o šio mėnesio pabaigoje pasitrauks iš Bendrijos bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, nutraukdama pusę amžiaus trukusią ekonominę integraciją.

Be susitarimo dėl prekybos po „Brexit“ Britanijos prekybą su jos didžiausia rinka ateityje reglamentuos Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklės su tarifais ir kvotomis.

Derybas blokuoja pirmiausia sąžiningos konkurencijos klausimas. Britanija atsisako sutikti su mechanizmu, pagal kurį ES galėtų greit reaguoti, jei JK ir ES verslo taisyklės laikui bėgant taptų nevienodos ir europiečių firmos atsidurtų blogesnėje padėtyje.

Dar viena kliūtis derybose yra žvejybos teisės: Europa nori išsaugoti kuo daugiau galimybių žvejoti JK vandenyse.

B. Johnsonas ketvirtadienį pareiškė, kad paskutinės minutės derybos su Europos Sąjunga dėl susitarimo, turinčio reguliuoti tarpusavio prekybos santykius po „Brexit“, gali žlugti, ir paragino visuomenę ruoštis scenarijui „be sutarties“.

„Dabar yra didelė tikimybė... kad turėsime sprendinį, kuris daug panašesnis į Australijos, o ne Kanados ryšius su ES“, – kalbėjo premjeras.

B. Johnsono naujausi pareiškimai nuskambėjo premjerui informavus kabinetą apie trečiadienį Briuselyje prie vakarienės stalo įvykusias jo derybas su Europos Komisijos pirmininke U. von der Leyen.

„Jie labai tvirtai man pritarė, kad ant stalo turima sutartis šiuo metu iš tiesų nėra tinkama JK“, – kalbėjo B. Johnsonas.

Jis kaltino Briuselį siekiant „nubausti“ Britaniją, jeigu ši nesilaikys jokių nors naujų ES teisinių normų, nors tokio reikalavimo anksčiau akivaizdžiai buvo atsisakyta.

B. Johnsonas sakė, kad tokios „ekvivalentiškumo“ taisyklės, turinčios užtikrinti sąžiningą konkurenciją, „nėra protingas būdas eiti į priekį“ ir kad jos neturi atitikmenų su kitomis šalimis sudarytomis prekybos sutartyse.

„Tai būdas išlaikyt JK savotiškai prikaustytą prie ES... reguliavimo orbitos“, – pareiškė premjeras.

Šios pastangos ir siūlymai išlaikyti ES šalių žvejų prieigą prie Britanijos žvejybos plotų neatitinka Jungtinės Karalystės kaip suverenios valstybės statuso, teigė B. Johnsonas.

Tačiau premjeras sakė, kad Britanija dar nėra apsisprendusi visiškai atsisakyti derybų.

„Pasistengsime labiau. Vyksiu į Briuselį, Paryžių, Berlyną – bet kur, kad pasistengčiau tai išaiškinti ir gauti susitarimą“, – kalbėjo jis.

„Derybų nestabdome, toliau deramės, bet, vertinant mūsų padėtį, tikrai manau, kad dabar kiekvienam gyvybiškai svarbu pasiruošti tai australietiškai galimybei“, – pridūrė B. Johnsonas.