40 metų afroamerikiečiui Brandonui Bernardui, nuteistam už vaidmenį 1999-aisiais nužudant du žmones, mirtina injekcija buvo suleista kalėjime Tere Hote Indianoje.

Daugiau kaip 500 tūkst. žmonių, tarp jų realybės televizijos žvaigždė Kim Kardashian, pasirašė peticijas, kuriomis D. Trumpas buvo raginamas pakeisti bausmę B. Bernardui įkalinimu iki gyvos galvos. Kaip argumentai būdavo pateikiami nuteistojo amžius nusikaltimo metu – 18 metų – ir jo geras elgesys kalėjime.

„Vos keli mėnesiai po 18-ojo gimtadienio jo smegenys vis dar vystėsi, – sakė K. Kardashian. – Nors Brandonas tikrai dalyvavo įvykdant šį nusikaltimą, jo vaidmuo buvo menkas, palyginti su tuo, ką padarė kiti dalyvavę paaugliai, kurių du jau yra sugrįžę iš kalėjimo.“

B. Bernardas ir keturi kiti juodaodžiai paaugliai buvo nuteisti už baltųjų misionierių Toddo ir Stacie Bagley iš Ajovos pagrobimą. Pagrobėjai privertė šiuos jaunimo misionierius išgryninti pinigų, o galiausiai juos nušovė ir sudegino jų automobilyje.

Nusikaltimas buvo įvykdytas JAV karinėje bazėje, todėl byla buvo nagrinėjama federaliniame teisme.

Porą nušovęs Christopheris Vialva, kuriam tada buvo 19-a, ir B. Bernardas, kuris padegė automobilį, 2000-aisiais buvo nuteisti mirti.

„Brandonas būdamas 18-os padarė vieną baisią klaidą. Bet jis nieko nenužudė ir visuomet jautė gėdą bei nuoširdžiai gailėjosi dėl savo veiksmų per nusikaltimą, atėmusį Toddo ir Stacie Bagley gyvybes“, – sakoma po egzekucijos paskelbtame jo advokato Roberto C. Oweno pareiškime.

Ch. Vialvai mirties bausmė suleidžiant mirtiną injekciją buvo įvykdyta rugsėjį, bet kiti nusikaltimo dalyviai, kurie tuo metu buvo jaunesni nei 17 metų, išvengė mirties bausmės.

Liepą D. Trumpo administracija po 17 metų pertraukos atnaujino federalines egzekucijas. B. Bernardas yra devintas federalinis kalinys, kuriam nuo to laiko buvo įvykdyta mirties bausmė.

D. Trumpas pralaimėjo lapkričio 3 dieną įvykusius prezidento rinkimus, bet atsisako pripažinti pralaimėjimą. Jo administracija planuoja daugiau federalinių egzekucijų iki jo kadencijos pabaigos.

Iki šiol 131 metus darbą baigiantys prezidentai sustabdydavo federalines egzekucijas valdžios perdavimo periodu.

K. Kardashian, maldavusi Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento Donaldo Trumpo sušvelninti 40-ies metų amžiaus B. Bernardo bausmę ir leisti jam nugyventi savo gyvenimą už grotų, vidurdienį tviteryje parašė: „Verkiu visą rytą. Po šešių valandų Brandonui Bernardui bus įvykdyta mirties bausmė.“

„Liko valanda iki mirties bausmės įvykdymo Brandonui Bernardui. Šiandien #ŽmogausTeisiųDiena, o čia, Amerikoje, įvykdysime mirties bausmę vyrui, kuris buvo nusikaltimo bendrininku sulaukęs 18-os metų amžiaus. Ne jis nuspaudė gaiduką, be to, jam pavyko persiauklėti. Kokia gėda“, – rašė Kanye Westo žmona.

Bella Hadid taip pat visą dieną dalijosi informacija apie B. Bernardą ir net prisipažino liejusi ašaras. „Negaliu nustoti verkti. Kažkokia nesąmonė“, – savo instagramo paskyros istorijų skiltyje rašė modelis.

Antradienį federalinis teisėjas atmetė B. Bernardo advokatų prašymą sustabdyti bausmės vykdymą, todėl mirtina injekcija jam turėjo būti suleista ketvirtadienį, 17 val. vietos laiku, Tere Hote, Indianos valstijoje, esančiame sunkiųjų darbų kalėjime.

Sužinojusi apie atmestą prašymą, K. Kardashian parašė: „Brandonui Bernardui, 40-ies metų amžiaus tėvui, federalinė vyriausybė rytoj įvykdys mirties bausmę. Pažinojau jį, todėl man labai skaudu, prašau Donaldo Trumpo sušvelninti Brandonui skirtą bausmę, tegul likusias savo gyvenimo dienas jis praleidžia kalėjime.“

B. Bernardas ir jo bendrininkas C. Vialva priklausė vietos gaujai „212 Piru Bloods“ ir su kitais trimis nariais dalyvavo nužudant T. ir S. Bagley po mišių.

C. Vialva gavo mirtiną injekciją rugsėjo mėnesį. Jis tapo pirmuoju mirties bausme nubaustu juodaodžiu, D. Trumpo administracijai po 17-os metų pertraukos atnaujinus federalines egzekucijas. Nusikaltimo metu B. Bernardui buvo 18-a. Jo mirties bausmė yra viena iš penkių, suplanuotų prieš D. Trumpui paliekant postą sausio mėnesį.

K. Kardashian jo byla susidomėjo praėjusį mėnesį, kai nusikaltėlio advokatai pateikė prezidentui malonės prašymą, kuriame buvo minimi penkių prisiekusiųjų teismo narių apgailestavimai ir teiginiai, jog B. Bernardas turėtų kalėti iki gyvos galvos.

Penki iš devynių prisiekusiųjų pateikė rašytinius parodymus su priesaika, kurie buvo įtraukti į malonės prašymą. Juose teigiama, kad ankstesni advokatai prastai gynė savo klientą.

Dabartiniai advokatai tvirtina, kad prisiekusiesiems nebuvo pateikta informacija, jog B. Bernardo statusas gaujoje buvo žemas. Taip pat jie sakė, kad jų kliento nebuvo šalia, kai C. Vialva pagrobė sutuoktinius ir prievarta įgrūdo į jiems priklausiusio automobilio bagažinę. Vėliau, kai C. Vialva nušovė bagažinėje gulėjusias aukas, B. Bernardas pakluso jo nurodymui padegti transporto priemonę.

Nors minėtieji penki prisiekusiųjų teismo nariai ir šiandien neabejoja B. Bernardo ir C. Vialvos kalte, jie mano, kad B. Bernardas, regis, nenorėjo žudyti T. ir S. Bagley.