Ataskaitoje, su kuria visuomenė galėjo susipažinti antradienį, aptariami gydymo metodai, protezavimo galimybės bei implantai, galintys pagerinti karių „fizinius, kognityvinius ir psichologinius gebėjimus“, bei galimybė leisti ginklų sistemų ir karių sekimą bei junglumą.

Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų etikos komitetas taip pat svarstė klausimus, susijusius su medicininiu gydymu, skirtu skausmo, streso ir nuovargio prevencijai, bei preparatus, galinčius padidinti į karo nelaisvę patekusių karių psichologinę ištvermę.

Komiteto teigimu, Prancūzijai būtina „iššūkių kupiname strateginiame kontekste išlaikyti ginkluotųjų pajėgų operatyvinį pranašumą“, tuo pačiu išsaugant pagarbą taisyklėms, apibrėžiančioms karinę, humanitarinę teisę bei „fundamentalias visuomenės vertybes“. Dėl šios priežasties draudžiamos bet kokios modifikacijos, galinčios turėti įtakos kario gebėjimams valdyti jėgos panaudojimą ar keičiančios „humaniškumo“ supratimą. Skelbiama, kad komitetas taip pat griežtai draudžia kognityvinius implantus, galinčius turėti įtakos kario laisvai valiai, ir bet kokiems pokyčiams, potencialiai trikdantiems grįžimą į civilį gyvenimą.

Prancūzijos gynybos reikalų ministrė Florence Parly sako, kad „invaziniai patobulinimai“, pavyzdžiui, implantai, kol kas į šalies kariuomenės planus nepatenka.

„Norime labai aiškiai pasakyti: tikrai ne visi turi tokių skrupulų kaip mes, tad turime ruoštis būtent tokiai ateičiai“, – pranešime spaudai teigia ministrė. Be to, F. Parly leido suprasti, kad palieka galimybių dabartinės politikos pokyčiams ateityje.

Prancūzijos kariai

„Tai nuomonė, kuri tikrai nėra kategoriška, ji bus reguliariai persvarstoma atsižvelgiant į ateities iššūkius“, – sako ministrė.

Prancūzijos gynybos etikos komitetas buvo įkurtas 2019 metų pabaigoje, jį sudaro 18 skirtingų sričių profesionalų. Komitetui pavesta svarbi užduotis spręsti etikos klausimus, kurių kyla svarstant galimybę gynybos srityje naudoti mokslo ir technologijų inovacijas.

Prieš paskelbiant naujausią ataskaitą, „Wall Street Journal“ savo nuomonę publikavo JAV Nacionalinės žvalgybos vadovas Johnas Ratcliffe‘as. Jis išreiškė nerimą dėl Kinijos grėsmės Jungtinėms Valstijos ir pasaulio demokratijai bei šalies planų karinių technologijų srityje.

„JAV žvalgybiniai duomenys atskleidė, kad Kinija šalies ginkluotose pajėgose atlieka bandymus su kariais, kurių tikslas – kariai su biologiškai patobulintais gebėjimais. Pekino kovoje dėl valdžios ir įtakos etikos ribos neegzistuoja“, – nuomonių skirtyje teigia J. Ratcliffe‘as.

Kinijos užsienio reikalų ministerija tokią nuomonę pasmerkė kaip neteisingą ir paragino „kai kuriuos Jungtinių Valstijų politikus liautis kurpus ir platinus politinius virusus ir skleidus melą“.

2016 metais CNN skelbė, kad JAV kariuomenė išleidžia milijonus moderniam implantui, leidžiančiam žmogaus smegenims tiesiogiai sąveikauti su kompiuteriais.

Pentagono tyrimų šaka DARPA viliasi, kad toks implantas leistų žmonėms tiesiogiai komunikuoti su kompiuteriais, o tai labai pasitarnautų klausos ir regos sutrikimų turintiems žmonėms, pavyzdžiui, kare sužeistiems veteranams.