„Antra banga dar nesibaigė“, – pabrėžė premjeras. Todėl kiti planuoti ribojimų sušvelninimai atidedami. Tai reiškia, kad kino teatrai, teatrai ir muziejai duris anksčiausiai atvers sausį. Pradžioje planuota, kad tai nutiks ateinantį antradienį.

Prancūzija gruodžio 15-ąją atšaukia šešias savaites trukusį karantiną dėl koronaviruso pandemijos, bet įveda komendanto valandą nuo 20 val. vietos laiku.

J. Castexas sakė, kad šeimoms bus leista keliauti, kad Kalėdas atšvęstų kartu.

Tačiau muziejai, teatrai ir kino teatrai liks uždaryti dar tris savaites, kiekvieną dieną fiksuojamam naujų COVID-19 atvejų skaičiui vėl pradėjus pamažu didėti.

Padėtis „gerokai pagerėjo“ nuo antrojo šiais metais karantino įvedimo spalio 30 dieną, sakė premjeras ir atkreipė dėmesį, kad naujų COVID-19 atvejų, kurių spalio pabaigoje per dieną būdavo nustatoma beveik 50 tūkst., dabar sumažėjo iki maždaug 10 tūkst. per parą.

Vis dėlto šis mažėjimas „pastarąsias kelias dienas lėtėjo“, pridūrė J. Castexas.

„Esame pasiekę savotišką plokštumą, – sakė jis. – Negalime prarasti budrumo.“

Sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas pripažino, kad Prancūzijai atšaukus karantiną dar daug trūks iki pageidaujamo rodiklio – kad per dieną būtų nustatoma ne daugiau kaip po 5 000 koronavirusinės infekcijos atvejų.

Ketvirtadienį buvo paskelbta, kad per pastarąją parą šalyje nustatyta beveik 14 tūkst. užsikrėtimo atvejų. Savaite anksčiau šis skaičius buvo apie 12 tūkst., sakė O. Veranas.

„Vis dar nesame išėję iš [epidemijos] antrosios bangos“, pabrėžė ministras ir pridūrė, kad per Naujųjų metų išvakares būtina išvengti didelių žmonių susibūrimų, kad epidemiologinė padėtis vėl nepablogėtų ir kad ateinančiais metais netektų skelbti naujo karantino.

Nuo COVID-19 pandemijos pradžios Prancūzijoje mirė daugiau kaip 55 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių.