Europos vaistų agentūra (EVA) trečiadienį pranešė apie kibernetinę ataką, tačiau pateikė nedaug informacijos, o farmacijos bendrovės „Pfizer“ ir „BioNTech“ pareiškė, kad buvo neteisėtai prieita prie jų dokumentų, susijusių su priežiūros institucijoms pateiktais duomenimis.

„Per pastarąsias pora savaičių tapome kibernetinės atakos taikiniu. Vykdomas tyrimas“, – vienam iš Europos Parlamento komitetų sakė EVA vadovė Emer Cooke.

„Galiu jus patikinti, kad tai nepadarys įtakos vakcinų pristatymo grafikui ir kad esame visiškai funkcionalūs“, – pridūrė ji.

Amsterdame įsikūrusi EVA nagrinėja įsilaužimo incidentą „kartu su visos ES kibernetinio saugumo institucijų ekspertais, taip pat su kriminalinių tyrimų institucijomis ir Nyderlandų policija“.

Agentūra pažymėjo, kad priims sprendimą dėl sąlyginio „Pfizer-BioNTech“ vakcinos COVID-19 patvirtinimo per posėdį, kuris bus surengtas ne vėliau kaip gruodžio 29 dieną. Sprendimas dėl „Moderna“ siūlomo preparato turi būti priimtas iki sausio 12 dienos.

Anot E. Cooke, remiantis lig šiol pateiktais dviejų vakcinų duomenimis, „panašu, kad saugumas ir veiksmingumas yra daug žadantys; nepastebėjome jokių nepageidaujamų veiksnių, kurie galėtų kelti susirūpinimą“.