„Dėl daugybės karų, klimato kaitos ir paplitusio bado kaip politinio ar karinio ginklo naudojimo, taip pat dėl pasaulinės sveikatos pandemijos padėtis eksponentiškai blogėja, 270 mln. žmonių žengia į badą“, – sakė WFP vadovas Davidas Beasley.

„Neatsižvelgus į jų poreikius kils bando pandemija, savo poveikiu užgošianti COVID-19“, – D. Beasley, nusiėmęs apsauginę kaukę, kalbėjo iš WFP būstinės Romoje.

JT agentūra, didžiausia su badu kovojanti humanitarinė organizacija, buvo įkurta 1961 metais. Jos pastangomis pasaulyje kasmet pamaitinama dešimtys milijonų žmonių, o pernai jų buvo 97 milijonai.

Nobelio taikos premija Pasaulio maisto programai buvo skirta už jos pastangas „siekiant užkirsti kelią bado kaip karų ir konfliktų ginklo naudojimui“, spalio 9 dieną sakė Nobelio komiteto pirmininkė Berit Reiss-Andersen, skelbdama premijos laureatą.

Pasaulyje vis dažniau pasireiškiant nacionalistinėms tendencijoms WFP „demonstruoja tarptautinį bendradarbiavimą ir įsipareigojimą, kurio pasauliui šiandien labai reikia“, – B. Reiss-Andersen kalbėjo ketvirtadienį neįprastai ištuštėjusiame Nobelio institute.

Dėl koronaviruso pandemijos Nobelio premijos teikimo organizatoriai turėjo atsisakyti tradicinių apdovanojimų teikimo ceremonijų ir Osle, kur skelbiami bei apdovanojami Nobelio taikos premijos laureatai, ir Stokholme, kur teikiamos premijos už pasiekimus medicinos, fizikos, chemijos, literatūros ir ekonomikos srityse.

Organizatoriams teko atšaukti banketus ir iškilmingas premijų teikimo ceremonijas, paprastai pritraukiančias daugybę įžymybių ir diademomis pasipuošusių karališkųjų šeimų atstovų. Jas pakeitė kuklesni renginiai, daugiausia vykę internetu.

Dėl šių aplinkybių Pasaulio maisto programai skirtas Nobelio medalis ir diplomas buvo išsiųsti į Romą diplomatiniu paštu.

„Raginimas veikti“

„Ši Nobelio taikos premija yra daugiau nei padėka. Tai yra raginimas veikti“, – sakė D. Beasley.

„Badas stovi prie žmonijos slenksčio, – kalbėjo jis pridurdamas, kad „maistas yra kelias į taiką“.

Pastarosiomis savaitėmis JT agentūra perspėjo dėl bado pavojaus Burkina Fase, Pietų Sudane, šiaurės rytinėje Nigerijoje ir Jemene.

Rekordiškai bloga situacija susijusi su maistu Jemene dar turėtų pablogėti dėl COVID-19 pandemijos ir lėšų stokos.

„Mes stovime prie, galbūt, ironiškiausio momento šių laikų istorijoje“, – kalbėjo D. Beasley.

„Viena vertus, po šimtmetį trunkančių masinių pastangų nugalėti skurdą šiandien 270 mln. mūsų kaimynų yra prie bado ribos, – sakė jis. – Kita vertus, šiandien mūsų pasaulis yra sukaupęs 400 trilijonų dolerių turto. Net per patį COVID-19 pandemijos piką vos per 90 dienų turtas padidėjo dar 2,7 trilijono dolerių. Na, o mums tereikia 5 mlrd. dolerių, kad išgelbėtume nuo bado 30 mln. gyvybių.“

Nobelio premijos teikimo iškilmės buvo atšauktos ir Stokholme. Vėliau ketvirtadienį Švedijos sostinės rotušėje vyks ceremonija be žiūrovų. Ji bus tiesiogiai transliuojama ir apims koncertą bei apdovanojimų įteikimo vaizdo įrašus.

„Dėl šios pandemijos mes visi susiduriame su sunkiomis kliūtimis“, – ketvirtadienį sakė Nobelio fondo direktorius Larsas Heikenstenas.

„Mums primenama apie tarptautinio bendradarbiavimo sprendžiant humanitarines krizes svarbą ir kad su mokslo pagalba galime rasti sprendinius iššūkiams, su kuriais susiduriame“, – pridūrė jis.