Trečiadienį vakare Briuselyje susitikę JK premjeras Borisas Johnsonas ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sutarė iki sekmadienio priimti sprendimą, ar tęsti derybas.

Paklaustas, ar derybos galėtų būti pratęstos, britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas visuomeniniam transliuotojui BBC sakė: „Negaliu to atmesti, tačiau manau, kad sparčiai artėjame prie taško, kai mums reikia kažkokio baigtinumo.“

„Manau, tai mažai tikėtina, nors, žinoma, negaliu to kategoriškai atmesti. Viskas priklauso nuo pažangos, kuri bus pasiekta nuo dabar iki tos dienos“, – kalbėjo jis.

JK paliko Bendriją sausio 31 dieną, tačiau iš ES bendrosios rinkos pasitrauks šių metų gale, kai baigsis pereinamasis laikotarpis, per kurį planuota susitarti dėl tolesnių prekybinių santykių.

Vienas pagrindinių derybų kliuvinių yra nesutarimai dėl sąžiningos konkurencijos nuostatų. Britanija nesutinka su mechanizmu, kuris leistų Bendrijai skubiai reaguoti, jeigu JK ir ES verslo taisyklės ilgainiui imtų skirtis ir Europos įmonės atsidurtų mažiau palankioje padėtyje.

Dar vienas opus klausimas yra žvejyba. ES siekia išlaikyti kiek įmanoma didesnę prieigą prie JK vandenų.

D. Raabas, užėmęs „Brexit“ sekretoriaus postą B. Johnsono pirmtakės Theresos May vyriausybėje, sakė, kad ES rodo per mažai „pragmatizmo ir lankstumo“.

„Kalbame apie žuvininkystę, įsipareigojimą dėl vienodų konkurencijos sąlygų, ES bandymą primesti mums jos taisykles. Manau, mums reikia pamatyti reikšmingą pasistūmėjimą“, – pridūrė jis.

Kiek vėliau BBC radijui D. Raabas sakė, kad sutartas sekmadienio terminas yra „baigtinumo momentas“.

„ES turi reikšmingai pasistūmėti tais abiem klausimais, nes jie yra principiniai“, – kalbėjo užsienio reikalų sekretorius.

„Neleisime elgtis su mumis tokiu būdu, kuris būtų nepriimtinas jokiai kitai šaliai, taip pat ir ES“, – pridūrė jis.

Britų vyriausiasis derybininkas Davidas Frostas ir jo kolega iš ES Michelis Barnier ketvirtadienį atnaujino derybas Briuselyje. Tai gali būti paskutinis mėginimas pasiekti kompromisą ne vienus metus trunkančiame „Brexit“ procese.

Tuo metu Europos Komisijos pirmininkė ketvirtadienį pristatė priemonių planą „Brexito“ be sutarties scenarijui. Kiek vėliau ketvirtadienį ji informuos 27 Bendrijos šalių lyderius apie padėtį derybose.

Jeigu susitarimo nepavyks pasiekti iki gruodžio 31 dienos, abi šalys sugrįš prie prekybos vadovaujantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sąlygomis, o tai smarkiai paveiktų prekybą ir verslą abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse, ypač – Britanijoje.

PPO sąlygos reikštų nepageidaujamą muitų ir kvotų sugrįžimą po beveik penkis dešimtmečius vykdytos ekonominės ir politinės integracijos.