Anksčiau visuomeninis transliuotojas YLE citavo Suomijos radiacinės ir branduolinės saugos valdybos (STUK) pranešimą, kad apie 13 val. vietos (ir Lietuvos) laiku buvo gauta informacijos apie „sutrikimą“ Olkiluoto jėgainėje – vienoje iš dviejų Suomijos turimų atominių elektrinių. Agentūra nurodė, kad aiškinasi padėtį ir kad vėliau paskelbs išsamesnės informacijos.

Olkiluoto atominė elektrinė

TVO pranešime sakoma, kad Olkiluoto elektrinės 2-ajame reaktoriuje 12 val. 22 min. jutikliai užfiksavo pagrindinio garo vamzdyno šilumos izoliacijos pažeidimą, todėl jėgainės apsaugos sistemos automatiškai išjungė reaktorių. Bendrovė nurodė, kad aiškinasi padėtį ir ruošiasi reaktorius pervestas į šalto uždarymo stadiją – kai aušalo slėgis tampa lygus atmosferiniam, o jo temperatūra neviršija 200 Celsijaus laipsnių.

Per šį incidentą jėgainės darbas nebuvo sutrikdytas.

Bendrovė pažymėjo, kad per šį incidentą jokių radioaktyvių teršalų į aplinką nepateko ir kad nėra jokio pavojaus žmonėms arba aplinkai.

Suomijos vakarų pakrantėje esanti Olkiluoto jėgainė turi du veikiančius verdančio vandens reaktorius (VVR), kurių kiekvieno galia – 890 megavatų. Elektrinėje statomas trečiasis reaktorius, kaip tikimasi, pradės veikti 2022 metų vasarį.