Per pastarąsias 24 val. išaiškintų COVID-19 atvejų skaičius yra didžiausias nuo pandemijos pradžios.

Išvakarėse Baltarusijoje patvirtintas 1 851 naujas COVID-19 atvejis.

Bendras šalyje užregistruotų užsikrėtimo atvejų skaičius padidėjo iki 154 392, mirė 1 238 užsikrėtusieji.

Dėl COVID-19 hospitalizuotų ir pasveikusių žmonių skaičius padidėjo iki 132 085, iš jų 2 135 buvo išrašyti per pastarąją parą.

Per visą epidemijos laikotarpį šalyje atlikta daugiau kaip 3,5 mln. testų koronavirusinei infekcijai nustatyti.

Uždarys sausumos sienas

Baltarusija vėliau šį mėnesį uždarys sausumos sienas savo piliečiams, siekdama kovoti su COVID-19 pandemija, apie tai vėlų trečiadienį paskelbė šalies vyriausybė, informuoja agentūra „Reuters“.

Kaip pranešama, nuo gruodžio 20 dienos Baltarusija draus savo piliečiams, taip pat užsieniečiams, turintiems nuolatinį ar laikiną leidimą gyventi šalyje, kirsti šalies sieną per automobilių, supaprastintus ir geležinkelių kontrolės punktus bei upių uostus.

Vyriausybės dekrete nurodoma, kad „išvykti iš šalies bus galima tik išskirtiniais atvejais, susijusiais su ypatingomis aplinkybėmis“, ir „siekiant užtikrinti Baltarusijos nacionalinius interesus“. Išimtys taip pat bus taikomos diplomatams, žmonėms, išvykstantiems dėl sunkios artimo giminaičio ligos ar mirties, taip pat baltarusiams, kurie gyvena užsienyje, ir žmonėms, kurių kelionė yra susijusi su darbu ar studijomis. Nenurodoma, kada sausumos sienos bus atidarytos. Be kita ko, užsieniečiams toliau bus leidžiama atvykti į Baltarusiją, bet jie turės saviizoliuotis 10 dienų.

„Atėjo nauja geležinė uždanga“, – teigė „Nexta Live“ – „Telegram“ kanalas, kuris tapo vienu iš pagrindinių naujienų apie demonstracijas Baltarusijoje šaltinių. Jis padeda koordinuoti protestus.

Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačorka šias naujienas pranešė per tviterį ir teigė, kad oficiali vyriausybės pateikiama priežastis yra COVID-19. Reaguodamas į tai, vienas tviterio vartotojas rašė: „Ir tikroji priežastis yra ta, kad pernelyg daug žmonių nori pabėgti nuo engėjiško režimo.“

Daug Baltarusijos opozicijos veikėjų ir protestuotojų pabėgo į kaimynines šalis, kaip Lenkija, Lietuva, Latvija ir Ukraina, nes šalyje tebevyksta žiaurus susidorojimas su taikiais protestuotojais ir opozicija. Baltarusijoje nuo rugpjūčio 9 d. prezidento rinkimų vyksta protestai prieš ginčijamą Aliaksandro Lukašenkos perrinkimą.

Baltarusija taip pat yra viena iš nedaugelio šalių, kurios koronaviruso pandemijos metu neįvedė karantino. A. Lukašenka ne kartą sumenkino koronaviruso keliamą pavojų. Šalyje iš viso yra patvirtinti 152 453 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 1 230 žmonių mirė.