Trečiadienį Čekijoje užregistruoti 6 402 nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejai, ir tai yra didžiausias augimas nuo lapkričio 19 dienos, bendrą COVID-19 atvejų skaičių šalyje padidinęs iki 563 333, įskaitant 9 226 mirties atvejus.

„Jei padėtis toliau blogės, mums pirmadienį gali tekti vėl griežtinti priemones“, – žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Janas Blatny.

Galiojant ekstremaliajai padėčiai vyriausybei lengviau priimti sprendimus dėl krizės.

Prieš savaitę vyriausybė sušvelnino kai kuriuos suvaržymus: leido vėl atidaryti restoranus ir barus, mažas parduotuves, muziejus ir galerijas, padidino leistiną susibūrimų dalyvių skaičių.

Tačiau vėliau restoranų darbo laikas buvo sutrumpintas – jie turi užsidaryti 20 valandą.

Ministrai sulaukia kritikos dėl kovos su pandemija priemonių, kurias kritikai vadina chaotiškomis, nes jos dažnai neatitinka lapkritį vyriausybės įvestos penkių pakopų sistemos.

Trečiadienį keli šalies barai sukilo prieš karantino priemones ir dirbo ilgiau nei iki 20 valandos, nors rizikuoja gauti nemažą baudą.

Čekijoje rudenį labai padaugėjo COVID-19 atvejų, per dieną jų būdavo užregistruojama apie 15 tūkstančių. Šaliai sunkiai sekasi pasiekti, kad užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų kreivė plokštėtų.

Ignoravo valdžios potvarkį

Kai kurie Čekijos restoranai ir aludės nesilaikė vyriausybės potvarkio nuo trečiadienio baigti darbą ne 22 val., o 20 val. Šiuo ministrų kabineto sprendimu siekiama riboti socialinius kontaktus šalyje plintant koronavirusui. Tai ketvirtadienį pranešė interneto leidinys „České noviny“.

Vien tik Čekijos šiaurės vakaruose esančioje Teplicėje ir miesto apylinkėse trečiadienį po 20 val. toliau dirbo daugiau kaip 20 restoranų ir aludžių. Vykdyti valdžios potvarkį visuomeninio maitinimo įmonių savininkai atsisakė ir kituose šalies regionuose. Jie ryžosi tam dėl gresiančio bankroto. Finansinė pagalba, kurią valstybė teikia nuo koronaviruso nukentėjusiems verslininkams, nepakankama jų verslui išsaugoti.

Visuomeninio maitinimo įmonių, ignoruojančių potvarkį trumpinti darbo laiką, sąrašai paskelbti socialiniuose tinkluose. Lankytojai gali jas atpažinti ir pagal prie įėjimo iškeltą Čekijos valstybinę vėliavą, su kuria vyksta protesto akcija.

Kai kurie restoranų savininkai ant savo pastatų iškabino plakatus su užgauliais užrašais premjero, sveikatos apsaugos ministro ir kitų vyriausybės narių adresu. Policija, kuri įpareigota kontroliuoti, kaip laikomasi socialinių apribojimų, į tai kol kas nereagavo.

Čekijoje nuo trečiadienio uždrausta gerti alkoholinius gėrimus gatvėse ir pardavinėti alkoholį turgavietėse. Šalyje galioja kaukių režimas. Socialinių apribojimų pažeidėjams policija gali skirti baudas. Maksimali bauda fiziniams asmenims – 50 tūkst. kronų (apie 1 900 eurų), o juridiniams – 3 mln. kronų (apie 115 tūkst. eurų).