Tai buvo nuspręsta po trečiadienį vakare tris valandas trukusios jų vakarienės, per kurią B. Johnsonui ir U. von der Leyen nepavyko įveikti plačios takoskyros.

B. Johnsonas trečiadienį atvyko į Briuselį pabandyti išgelbėti žlungančių prekybos derybų. Abu lyderiai per vakarienę sutarė, kad jų derybininkai imsis paskutinio mėginimo pasiekti kompromisą.

„Turėjome gyvybingą ir įdomią diskusiją visais neišspręstais klausimais“, – nurodė Europos Komisijos vadovė pareiškime, išplatintame po darbo vakarienės jos biure Briuselyje.

„Susidarėme aiškų vaizdą apie mūsų pozicijas. Jos vis dar smarkiai skiriasi“, – pridūrė ji.

Britų aukšto rango šaltinis sakė, kad derybos buvo „nuoširdžios“. Jis pridūrė, kad vis dar neaišku, ar įmanoma įveikti „labai plačią takoskyrą“.

Lyderiai sutarė, kad jų derybininkų komandos „kelias artimiausias dienas“ tęs diskusijas, o vėliausiai sekmadienį turi būti priimtas „tvirtas sprendimas“, sakė britų šaltinis.

ES vyriausiajam derybininkui Micheliui Barnier ir jo kolegai britui Davidui Frostui per aštuonis intensyvių derybų mėnesius pavyko sumažinti pozicijų skirtumus, tačiau Londonas tvirtina, kad pasibaigus metams šalis susigrąžins visišką suverenitetą po pusę amžiaus trukusios glaudžios ekonominės integracijos.

ES šaltiniai sakė, kad M. Barnier ir D. Frostas su savo komandomis pratęs derybas ketvirtadienį ryte, prieš prasidedant Bendrijos šalių vadovų susitikimui, kurį vėlgi temdys nerimas dėl būsimų prekybos ryšių su JK.

B. Johnsonas atvyko į Briuselį, kuriame kitados dirbo laikraščio reporteriu bei pelnė aršaus ES kritiko reputaciją, ir susitiko su U. von der Leyen „Berlaymont“ pastate, kur įsikūrusi Europos Komisija.

Papozavę fotografams B. Johnsonas ir U. von der Leyen pradėjo susitikimą, kuris buvo traktuojamas kaip praktiškai paskutinė galimybė pasiekti persilaužimą iki gruodžio 31-osios, kai Britanija paliks ES bendrąją rinką.

Nors galimybių rasti išeitį iš aklavietės nedaug, B. Johnsonas „nenori palikti neišbandytų kelių“, sakė šaltinis, kai abu lyderiai sėdo vakarieniauti. Jiems buvo patiekta šukučių ir garinto oto – jūrų gėrybių, kurias Europos žvejų laivai žvejoja britų vandenyse.

Vienas pagrindinių derybų kliuvinių yra nesutarimai dėl sąžiningos konkurencijos nuostatų. Britanija nesutinka su mechanizmu, kuris leistų Bendrijai skubiai reaguoti, jeigu JK ir ES verslo taisyklės ilgainiui imtų skirtis ir Europos įmonės atsidurtų mažiau palankioje padėtyje.

Žvejyba yra dar vienas opus klausimas. ES siekia išlaikyti kiek įmanoma didesnę prieigą prie JK vandenų.

„Gero susitarimo vis dar nėra“, – sakė B. Johnsonas britų parlamentarams prieš išvykdamas į Briuselį. Visgi jis tvirtina, kad Britanija „stipriai klestės“, kaip besibaigtų derybos su ES.

„Galimybė vis dar yra“

Jeigu Britanija po trijų savaičių paliks bendrąją rinką nesudariusi prekybos susitarimo su ES, tarp ilgamečių prekybos partnerių įsigalios muitų tarifai ir kiti prekybos barjerai.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį sakė vis dar matanti „šansą“ pasiekti susitarimą, bet įspėjo: „Negalime sukelti pavojaus bendrosios rinkos sąžiningumui“.

Anot kanclerės, Britanija turi sutikti, kad pereinant nuo „suderintos teisinės sistemos“ tarp Britanijos ir ES prie laikotarpio po „Brexito“, kai sistemos vis labiau skirsis, reikalingas būdas užtikrinti „vienodas sąlygas rytdienai ir porytdienai“.

„Kitu atveju galiausiai turėsime nesąžiningas konkurencijos sąlygas – negalime to prašyti iš mūsų kompanijų“, – kalbėjo ji.

A. Merkel ir kiti ES šalių lyderiai, tarp jų skeptiškai nusiteikęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, ketvirtadienį dalyvaus Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijoje Briuselyje. B. Johnsonas į šį susitikimą nebuvo pakviestas.

U. von der Leyen informuos valstybių narių lyderius apie savo diskusiją su B. Johnsonu ir aiškiai nurodys, kur link, jos nuomone, juda derybos, sakė diplomatai.

Prieš darbo vakarienę Briuselyje B. Johnsonas pirmadienį pasikalbėjo su Europos Komisijos pirmininke telefonu. Šis pokalbis įvyko, kai vėliausias M. Barnier ir D. Frosto derybų ratas baigėsi nepasiekus jokio susitarimo.

Trečiadienio diskusijos rezultatas nebuvo netikėtas, turint galvoje, kad abi pusės prieš susitikimą reiškė pesimizmą.

Pastarosiomis savaitėmis kelios Bendrijos valstybės su Prancūzija priešakyje reiškė susirūpinimą, kad Vokietija ir U. von der Leyen vadovaujama Europos Komisija pasirengusios padaryti nepriimtinų nuolaidų, kad būtų rastas kompromisas su Londonu.