„Laikinai sustabdyti Baltarusijos Respublikos valstybinės sienos kirtimą Baltarusijos Respublikos piliečiams ir nuolatinį ar laikiną leidimą gyventi Baltarusijos Respublikos teritorijoje turintiems užsieniečiams išvykstant iš Baltarusijos Respublikos“, – sakoma Ministrų tarybos gruodžio 7-osios dekrete, kuris ketvirtadienį buvo oficialiai paskelbtas nacionaliniame teisiniame interneto portale.

Dekrete kalbama apie automobiliams skirtas sienos perėjas, sienos kirtimo supaprastinta tvarka punktus, taip pat sienos kirtimo geležinkelio stotyse ir upių uostuose punktus.

Išvykti gali būti leista „valstybinio pasienio komiteto pirmininko arba jo įgalioto pareigūno sprendimu išimtiniais atvejais, susijusiais su neeilinėmis aplinkybėmis, taip pat siekiant užtikrinti Baltarusijos nacionalinius interesus“.

Dekrete išvardyti asmenys, kuriems draudimas išvykti negalios. Tarp šių asmenų yra diplomatai, tarptautinių krovinių pervežimo vairuotojai, žmonės išvykstantys dėl to, kad gavo pranešimą apie artimo giminaičio sunkią ligą ar mirtį, Baltarusijos piliečiai, turintys leidimą gyventi užsienio šalyje ir vykstantys į nuolatinę gyvenamąją vietą.

Išvykimo ribojimai įsigalios praėjus 10 dienų po dekreto oficialaus paskelbimo.

Lapkričio 1 dieną Baltarusija laikinai sustabdė užsieniečių ir pilietybės neturinčių asmenų atvykimą į savo teritoriją.