Irano ir didžiųjų pasaulio galių susitarimas atsidūrė ant žlugimo ribos, 2018 metais JAV prezidentui Donaldui Trumpui pasitraukus iš šios sutarties ir vienašališkai sugrąžinus Teheraną paralyžiuojančias sankcijas.

JAV išrinktasis prezidentas Joe Bidenas pareiškė esąs pasiruošęs sugrįžti prie susitarimo, oficialiai vadinamą Bendru išsamių veiksmų planu (JCPOA), bet per pastaruosius pusantrų metų Iranas atsisakė vykdyti kai kuriuos sutartyje numatytus savo įsipareigojimus ir kaupia didesnes mažai sodrinto urano atsargas nei leidžia susitarimas.

„Kai tik (grupės) 5+1 ar 4+1 valstybės sugrįš prie savo įsipareigojimų, mes atnaujinsime visus savuosius“, – pareiškė H. Rouhani.

Irano prezidentas kalbėjo apie penkias veto teisę turinčias nuolatines JT Saugumo Tarybos nares ir Vokietiją, su kuriomis Iranas pasiekė branduolinį susitarimą.

„Kaip jau sakiau anksčiau – tam nereikia laiko, tai tik noro klausimas“, – kalbėjo prezidentas kreipdamasis į savo kabineto narius. Jo žodžius transliavo televizija.

Nepaisydamas Irano kraštutinių pažiūrų konservatorių kritikos, H. Rouhani pakartojo esąs pasirengęs pasinaudoti „galimybe“, kurią suteiks JAV prezidento pasikeitimas sausį.

Praėjusią savaitę Irano parlamentas, kurį nuo vasarį vykusių rekordiškai mažu rinkėjų aktyvumu pasižymėjusių rinkimų kontroliuoja konservatoriai, priėmė įstatymo projektą, keliantį grėsmę Irano ir Vašingtono santykių atšilimo perspektyvoms.

Įstatymu, kurį dar turi pasirašyti H. Rouhani, būtų atnaujintas urano sodrinimas iki 20 proc. ir būtų imtasi kitų priemonių, galinčių visiškai sužlugdyti branduolinį susitarimą.

Suduodama smūgį prezidentui parlamento ir vyriausybės ginčus sprendžianti Sergėtojų Taryba praėjusią savaitę pritarė šiam įstatymo projektui.

Tačiau trečiadienį H. Rouhani leido suprasti, kad veikiausiai nepasirašys šio įstatymo.

„Svarbu, kad kalbėtume vienu balsu“, – pareiškė jis ministrams.

„Žmonės balsavo už programą... ir jie nori keturių veikimo metų“, – sakė H. Rouhani, perrinktas 2017 metų rinkimuose ir surinkęs daugiau nei 57 proc. rinkėjų balsų.

Pasak H. Rouhani, Iranas vis dar negali įsigyti vakcinų nuo COVID-19, nes bankai nenori vykdyti transakcijų, baimindamiesi JAV sankcijų.

Remiantis oficialiais duomenimis, Iranas yra labiausiai koronaviruso paveikta Artimųjų Rytų šalis. Šalyje registruota beveik 1,1 mln. užsikrėtimo koronavirusu ir daugiau nei 51 tūkst. mirties atvejų.

Nors vakcinoms ir humanitarinės pagalbos produktams JAV sankcijos neturėtų būti taikomos, tačiau beveik nėra bankų, norinčių rizikuoti.

„Mes norime įsigyti vakciną... pinigai yra... paruošti, bet nė vienas bankas nevykdo transakcijos“, – sakė H. Rouhani ministrams.