Tačiau miesto svarba Pchenjanui gali išaugti, jei išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas įtikins Kim Jong Uną apsvarstyti galimybę atšaukti savo ginklavimosi programą: Viena, kurioje yra įsikūrusi Jungtinių Tautų branduolinės saugos agentūra, potencialiai galėtų atlikti stebėtojos vaidmenį.

Interviu su vienu aukšto rango Vakarų žvalgybos pareigūnu, pažįstančiu Šiaurės Korėjos šnipinėjimo tinklą, piešia ryškų šalies operacijų Europoje paveikslą – įskaitant net dešimties Valstybės saugumo ministerijos agentų dislokavimą Austrijos sostinėje. Pasak pareigūno, mažiausiai vienas agentas Vienoje dirba reguliariai.

Be pagrindinės informacijos rinkimo, svarbiausia Šiaurės Korėjos agentų misija – stebėti paties režimo ambasadas ir diplomatus. Jie taip pat prižiūri nelegalias viešųjų pirkimų operacijas, atlieka dingusių žmonių paiešką ir sugrąžina į tėvynę iškviestus kadrus.

Pasak žvalgybos pareigūno, kuris prašė likti neidentifikuotas, šioje veikloje Austrija užima centrinę vietą. Nors Kim Jong Uno šeimos kelionės ir studijos Šveicarijoje jau seniai yra diskusijų objektas, Kimų ryšiai su vokiškai kalbančiais šveicarų kaimynais žinomi mažiau.

Dažnai desperatiškos ir nerangios Šiaurės Korėjos operacijos Austrijoje ir kitur Europoje Kim Jong Unui tampa vis labiau būtinos, kol jo šalis kovoja su sankcijomis. Šiaurės Korėjos ekonomikos šiais metais laukia didžiausias susitraukimas per daugiau nei du dešimtmečius, praneša „Fitch Solutions“ – iš dalies dėl Kim Jong Uno sprendimo uždaryti sienas per koronaviruso pandemiją.

Negana to, dirbamą žemę šiemet siaubė stichinės nelaimės, įskaitant potvynius.

Šiaurės Korėjos prekyba su Kinija, neabejotinai didžiausia ekonomine partnere, per rugsėjį susitraukė 73 proc., o per visus metus turėtų nusmukti 80 proc., lapkričio pabaigoje pranešė Korėjos tarptautinė prekybos asociacija.

Kim Jong Unas rugpjūčio mėnesį paskelbė retą įspėjimą ekonomikai, savo partijos lyderiams pareiškęs, kad šalis „susiduria su netikėtais ir neišvengiamais iššūkiais“.

Jau daugelį metų Austrijoje korėjiečiai perka prekes, kurių režimas negali legaliai importuoti – įskaitant „Glock“ pistoletus ir keltuvą, kuriuo Kim Jong Unas kartu su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu 2018 m. pakilo į trasą viešėdami Šiaurės Korėjos slidinėjimo kurorte.

Austrijos vidaus reikalų ministerijos atstovas teigė, kad agentūra negali komentuoti konkrečių atvejų ar operacijų dėl teisinių priežasčių. Vidaus žvalgybos agentūrą prižiūrinti ministerija tiria visus su Austrija susijusius nusikaltimus, pabrėžė jos atstovas spaudai.

Kanclerio Sebastiano Kurzo atstovė spaudai prašymą pateikti komentarą perdavė ministerijai.

Du žmonės, atsiliepę į telefono skambučius Šiaurės Korėjos ambasadoje Vienoje, nieko pakomentuoti negalėjo, o ambasadai adresuotas elektroninis laiškas liko neatsakytas.

Šalies metinėje žvalgybos ataskaitoje pripažįstama, kad „žvalgybos atstovai veikia tiek Austrijoje, tiek prieštaraudami Austrijos interesams“ dėl vietinių verslo tinklų ir lengvos prieigos prie Europos Sąjungos ir tarptautinių organizacijų. Šie ryšiai yra viena iš priežasčių, kodėl Viena taip dažnai figūruoja J. Le Carré šnipų romanuose, pavyzdžiui, knygoje „Tobulas šnipas“.

Jos vaidmuo gali tapti dar reikšmingesnis, jei J. Bidenui sėkmingiau nei dabartiniam prezidentui Donaldui Trumpui pavyks įtikinti Kim Jong Uną sumažinti savo branduolinį arsenalą: greičiausiai tokia bus būtina asmeninio susitikimo sąlyga.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) beveik neabejotinai atliks svarbų vaidmenį užtikrinant, kad Šiaurės Korėja laikytųsi įsipareigojimų likviduoti ginklų saugojimo objektus ar bent atskleisti jų buvimo vietą.

Siekiant atlikti nuodugnų Šiaurės Korėjos branduolinės ginkluotės įšaldymo darbą, reikės glaudaus ir aktyvaus bendradarbiavimo. Teks uždaryti laboratorijas, reaktorius ir skiliųjų medžiagų gamybos vietas, taip pat įrengti stebėjimo įrangą vienoje labiausiai užsislaptinusių ir paranojiškų pasaulio valstybių.

Tai reikštų ne tik TATENA komandų įsileidimą į Šiaurės Korėją, bet ir reguliarias Šiaurės Korėjos pareigūnų viešnages Vienoje.

„Kai tik bus pasiektas politinis susitarimas tarp susijusių šalių, agentūra bus pasirengusi nedelsiant sugrįžti į Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką“, – pranešė TATENA rugsėjo mėnesio ataskaitoje, pavartodama oficialų Šiaurės Korėjos pavadinimą.

Europos miestai su Šiaurės Korėjos misijomis, kaip antai Ženeva ir Stokholmas, dažnai rengia susitikimus tarp oficialių santykių niekada neturėjusių JAV ir Šiaurės Korėjos atstovų. Kovo mėnesį Kim Jong Unas paskyrė Choe Kang Ilą – vieną pagrindinių savo ekspertų JAV reikaluose – naujuoju ambasadoriumi Vienoje. Choe Kang Ilas pareigose pakeitė Kim Jong Uno dėdę Kim Kwang Sopą.

Kiti aukšto rango Šiaurės Korėjos pareigūnai, įskaitant slapto asmeninio sekretoriato, kuris turi tiesioginių ryšių su Kimų šeima, narius, į Austriją atvykdavo apsipirkti ir užsiimti neteisėtais sandoriais, teigė „Bloomberg“ kalbintas žvalgybos pareigūnas.

Vienu atveju Austrijos agentai turėjo galimybę atlikti kratą nuomojamame bute, nes Šiaurės Korėjos pareigūnai pamiršo jį paslėpti po diplomatine priedanga.

JT duomenimis, Šiaurės Korėja naudojasi savo ambasadomis ir užjūrio misijomis vykdydama „neteisėtą veiklą nelegalioms pajamoms gauti“, įskaitant prekybą prabangos prekėmis, uždraustomis pagal sankcijas, ir draudžiamos įrangos, būtinos šalies branduolinei programai, įsigijimą. Šiaurės Korėja uždirba milijardus dolerių per metus prekiaudama narkotikais, pardavinėdama ginklus, klastodama valiutas ir išnaudodama kviestinius darbuotojus, teigia Šiaurės Korėjos užjūrio darbo žmogaus teisių tarptautinis tinklas.

Menkai apmokamiems Šiaurės Korėjos diplomatams Europoje kontrabanda yra ne tik paslauga režimui, bet ir būdas užsidirbti pragyvenimui.

Tae Yong-ho – buvęs Šiaurės Korėjos ambasadoriaus JK pavaduotojas, 2016 m. pasitraukęs į Pietų Korėją – interviu telefonu sakė, kad režimo pasiuntiniai „privalo užsidirbti pinigų“ ir sulaukia griežtos kritikos, jei neatitinka kvotų.

„Spaudimas yra milžiniškas“, – pabrėžė Tae Yong-ho, kuris balandžio mėnesį buvo išrinktas į Pietų Korėjos parlamentą.

Austrijoje gyvena apie šimtą Šiaurės Korėjos piliečių, istoriškai čia įsikūrusi viena iš didžiausių režimo ambasadų Europoje.

Pro jos duris praėjo ne tik agentai, bet ir keletas bombarduotojų, siejamų su „Korean Air Flight 858“ numušimu 1987 m.

Kwon Yong Rokas, 2009 m. „North Korea Leadership Watch“ tinklalapyje apibūdintas kaip buvęs centrinis vykdomasis pareigūnas šalies finansų valdymui Vienoje, 2012 m. JT Saugumo Tarybos ataskaitoje buvo įvardytas kaip vienas iš neteisėtų prekių, įskaitant „Mercedes Benz“ E klasės E350 serijos automobilius, eksporto schemos sumanytojų.

Kwon Yong Rokas šios informacijos viešai nekomentavo, o kur jis yra šiuo metu – neaišku. Šiaurės Korėja pateikia nedaug viešos informacijos apie savo aukščiausio rango pareigūnus, ypač tuos, kurie gali būti įsitraukę į abejotiną veiklą užsienyje ir kuriems gali grėsti JAV sankcijos. Šiaurės Korėjos oficialioje žiniasklaidoje per pastaruosius 20 metų Kwon Yong Rokas nebuvo paminėtas nė karto.

Kitas Kim Jong Uno vidinio rato narys, kurį „Bloomberg“ kalbintas žvalgybos pareigūnas atsisakė įvardyti, neseniai atvyko į Austrijos sostinę ir vis dar gali būti Europoje.

Paskutinė režimo finansinė institucija Europoje, „Golden Star Bank“, buvo įsikūrusi Vienoje, kol daugiau nei prieš dešimtmetį buvo įsakyta ją uždaryti.

Tačiau jos kontaktų ir klientų tinklas išliko, taigi Viena tapo nuolatiniu pinigų srautų, susijusių su bandymais apeiti sankcijas, centru.

Sutrukdytas dviejų prabangių jachtų pardavimas Italijoje 2009 m. (tyrėjų įtarimu, jachtos buvo skirtos Kimų šeimai valdant Kim Jong Ilui) atskleidė, kokiais būdais Šiaurės Korėja mėgina įsigyti sankcionuotas prekes per Austriją, teigė informacijos apie operaciją turintis asmuo.

Keli ambasados darbuotojai Vienoje gavo po 50 000 eurų (tuo metu 70 000 dolerių), kuriuos pervedė per kelis ofšorinius subjektus, įsikūrusius tokiose vietose kaip Kaimanų ir Mergelių salos.

Diplomatai tuos pinigus pervedė vienam austrų verslininkui, kuris juos perdavė jachtas įsigijusioms kompanijoms. JT Saugumo tarybos 2012 ir 2016 m. paskelbtose ataskaitose nurodyta, kad tas pats verslininkas dalyvavo ir daugybėje kitų užsakymų, susijusių su prabangos prekėmis, pradedant „Mercedes“ automobiliais ir baigiant pianinais.

Pastaraisiais metais saugumo tarnybos Austrijos konteinerių terminaluose sulaikė išnuomotas dėžes su vaistais, vynu, stipriaisiais gėrimais ir kitomis prabangos prekėmis, kurių kilmė buvo atsekta iki ambasados darbuotojų, teigė su šia veikla susipažinęs asmuo.

2010 m. Vienoje pasirodė MSS pareigūnas, ieškantis įrangos, kokia paprastai naudojama po žemės drebėjimo, o kitą kartą Masikriongo slidinėjimo kurortui per vieną Kinijos kompaniją buvo nupirkti slidininkų keltuvai ir gondolos iš antrų rankų.

Šiaurės korėjiečiai, kuriems būna pavestos tokios misijos, dažnai gyvena baimėje, nuogąstaudami, kad vienas klaidingas žingsnis sugrąžins juos atgal į gimtąją šalį ir jos politinius kalėjimus.

Kim Jong Unas, o anksčiau jo tėvas, savavališką sulaikymą naudoja kaip bausmę pareigūnams, kurie, jo manymu, peržengė ribą. Kai kuriais atvejais jie net nužudomi – įskaitant Kim Jong Uno tikrą dėdę.

Šiaurės Korėjos dezertyrai dažnai kalba apie tai, kaip nuolatinis spaudimas skatina paranoją, konfliktus ir nepasitikėjimą.

„Bloomberg“ kalbintas žvalgybos pareigūnas prisiminė incidentą, kuriame dalyvavo grupė Šiaurės Korėjos diplomatų, pietaujančių viename Austrijos restorane.

Kai vienas diplomatas staiga atsistojo ir puolė į priešingą pastato galą, kitas partijos narys taip pat pašoko ant kojų ir nerangiai per visą restoraną nubėgo anam įkandin.

Tačiau paaiškėjo, kad vyrukas nė nebandė bėgti – jam tiesiog skubiai prireikė į tualetą. Vėliau abu diplomatai susigėdę sugrįžo ir vėl atsisėdo prie stalo.