„Dar galime sudaryti gerą susitarimą. Nekantriai laukiu jį šįvakar aptarti su Komisijos pirmininke (Ursula) von der Leyen“, – parlamentui sakė jis.

Tačiau B. Johnsonas pamynė proveržio viltis, vėl sukritikuodamas Europos siekį užtikrinti, kad Didžioji Britanija po sausio 1 d. toliau laikytųsi bloko konkurencijos taisyklių.

Vienodų konkurencijos taisyklių klausimas yra vienas opiausių „Brexito“ derybose, svarbia problema taip pat laikoma ES prieiga prie JK žvejybinių vandenų.

B. Johnsonas sakė, kad Briuselio siūlymai dėl žvejybos reikštų, kad Didžioji Britanija taptų „vienintele šalimi pasaulyje, neturinčia suverenios savo žvejybinių vandenų kontrolės“.

„Tai sąlygos, kurių neturėtų priimti nė vienas šios šalies premjeras“, – jis sakė parlamentarams.

Didžioji Britanija iš ES oficialiai išstojo sausio 31 d., praėjus beveik ketveriems metams po šalį padalijusio referendumo dėl narystės Bendrijoje.

Pereinamasis laikotarpis, kurio tikslas – sudaryti abiem pusėms galimybes susiderėti dėl ateities santykių, pasibaigs jau gruodžio 31 d., o tai reiškia, kad laiko susitarimui lieka vis mažiau.

Kad ir kokia būtų derybų baigtis, Didžioji Britanija paliks Europos muitų sąjungą ir bendrąją rinką. B. Johnsonas praeityje sakė, kad išstojus su prekybos sutartimi ar be jos, Didžioji Britanija vis vien „klestės“.

Atsiimdami JK lėšų, sienų ir įstatymų kontrolę, „mes išnaudosime visas „Brexito“ teikiamas galimybes“, sakė premjeras.

Tačiau B. Johnsonas patiria daug spaudimo iš verslų, kurie norėtų daugiau aiškumo, kokios taisyklės įsigalios po sausio 1 d.