Italija ilgą laiką priešinosi ESM reformoms. Šis mechanizmas leidžia suteikti finansinę pagalbą euro zonos šalis, kurios patiria krizę, tačiau parama suteikiama su griežtomis sąlygomis. ESM reforma taip pat siekiama sustiprinti Europos bankų sistemą.

Italijai priėmus reformą, ją ketvirtadienį ir penktadienį galėtų tvirtinti Europos Vadovų Taryba (EVT).

G. Conte ragino Europą laikytis vienybės ir išvardijo iššūkius su kuriais ES susidurs artimiausiais mėnesiais, įskaitant koronaviruso pandemiją, terorizmą ir migraciją bei vidaus problemas, tokias kaip nesutarimas dėl teisės viršenybės principo su Vengrija ir Lenkija.

„Europos Sąjungos veidas šiuo metu keičiasi ir mes esame apsisprendę, kad naujoji Europa įveiks griežtą požiūrį į taupymą“, – sakė G. Conte.

ESM yra politiškai jautri tema Romoje, kur koalicinis „Penkių žvaigždžių judėjimas“ ir dešiniųjų opozicija mechanizmą vertina kaip būdą, kuriuo pasinaudojęs Briuselis gali priversti didelę valstybės skolą turinčias šalis, tokias kaip Italija, priversti imtis griežtų taupymo priemonių.

Jei Italijos parlamentas nepritars ESM reformai, šalies Vyriausybėje gali kilti krizė. Sekmadienį G. Conte patikino, kad dėl šios reformos jo vadovaujama Vyriausybė nežlūgs.