Gideonas Saaras, įtakinga Izraelio konservatyviosios politikos figūra, gruodį varžėsi su B. Netanyahu dėl „Likud“ lyderio posto, bet didele persvara pralaimėjo.

Didėjant tikimybei, kad B. Netanyahu vadovaujama koalicija žlugs ir šalyje įvyks ketvirti per mažiau nei dvejus metus rinkimai, G. Saaras paskelbė apie pasitraukimą iš „Likud“.

„Įkursiu naują judėjimą ir sieksiu pakeisti Netanyahu“, – vėlai antradienį per virtualią spaudos konferenciją sakė G. Saaras.

Trečiadienio pareiškime jis nurodė, kad oficialiai atsistatydina iš Kneseto ir gali kelti savo „kandidatūrą į premjerus“.

Dar nėra aišku, ar izraeliečiai 2021 metais vėl keliaus prie balsadėžių.

Svarbus B. Netanyahu koalicijos partneris ir gynybos ministras Benny Gantzas per preliminarų balsavimą praėjusią savaitę parėmė opozicijos pasiūlymą paleisti Knesetą.

B. Gantzas tvirtina, kad B. Netanyahu paisė tik savo paties politinių interesų ir labiau rūpinosi savo būsimu teismu dėl korupcijos, o ne paprastų izraeliečių poreikiais.

Pagal koalicijos susitarimą B. Gantzas 2021 metų lapkritį turi perimti premjero postą. Jis yra sakęs, kad vienintelis būdas B. Netanyahu išvengti naujų rinkimų yra sutarti dėl 2021 metų biudžeto. B. Netanyahu kritikų teigimu, jis atsisako sutikti su kitų metų biudžetu, nes siekia, kad vyriausybė žlugtų anksčiau, nei jis turės perduoti valdžią B. Gantzui.

G. Saaras, kuris yra laikomas žydų ultraortodoksų partijoms artimu politiku, anksčiau buvo nuo 2009-ųjų valdančio B. Netanyahu šalininkas ir dirbo jo ankstesnėse vyriausybėse.

Keliais svarbiais klausimais G. Saaro pozicijos yra į dešinę nuo B. Netanyahu.

G. Saaras pritaria tam, kad Izraelis aneksuotų žydų gyvenvietes okupuotame Vakarų Krante. B. Netanyahu sutiko aneksiją įšaldyti mainais į santykių normalizavimo susitarimus su Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE) ir Bahreinu.

Garsus politikos klausimais rašantis skiltininkas Benas Caspitas laikraštyje „Ma'ariv“ rašė, kad B. Netanyahu stovykloje po G. Saaro pasitraukimo kilo „visiškai pateisinama“ panika.

G. Saaras turės geras galimybes per būsimus rinkimus atimti iš „Likud“ dalį balsų, mano B. Caspitas.

„Saaras siūlo dešiniojo sparno atstovams, kuriems jau įgriso Netanyahu, alternatyvą“, – rašė jis.