PST nurodė, kad labiausiai tikėtini atakos organizatoriai – programišių grupė „Fancy Bear“, neretai kaltinama dėl reikšmingų įsilaužimų, įskaitant pastangas sutrikdyti JAV rinkimus. Vis dėlto iki šiol nebuvo surinkta pakankamai įrodymų, kad būtų iškelti kokie nors kaltinimai.

Stortingas – Norvegijos parlamentas – anksčiau pranešė rugpjūčio 24-ąją tapęs „didžiulio masto“ kibernetinės atakos, per kurią buvo įsibrauta į dalies įstatymų leidėjų elektroninio pašto paskyras ir pavogta duomenų, taikiniu. Tąsyk jokie galimi šio puolimo organizatoriai nebuvo įvardyti.

Norvegijos užsienio reikalų ministrė Ine Eriksen Soreide vėliau dėl šios atakos apkaltino Rusiją, o PST tyrėjų pranešimas dar labiau sustiprino jos teiginius.

„Tyrimas rodo, kad tinklų operacija, paveikusi Stortingą, buvo dalis platesnės nacionalinės ir tarptautinės kampanijos, vykusios mažiausiai nuo 2019 metų“, – sakoma PST pranešime.

„Analizės rodo, kad šiai operacijai tikriausiai vadovavo kibernetinis veikėjas... žinomas kaip APT28 arba „Fancy Bear“. Šis aktorius palaiko ryšius su GRU, Rusijos karinės žvalgybos agentūra“, – pridūrė PST.

Pasitelkę vadinamąją „šiurkščios jėgos ataką“, kai prie sistemų taikinių mėginama prisijungti pateikiant didelį skaičių galimų vartotojų vardų ir slaptažodžių kombinacijų, tikintis galiausiai parinkti veikiančią, įsilaužėliai sugebėjo parsisiųsti „jautrios informacijos“, rašo norvegų žvalgybos agentūra.

„Vis dėlto tyrimas nepateikė pakankamai elementų kaltinimams iškelti“, – sakoma pranešime.

Rusijos ambasada Norvegijoje dar nepakomentavo PST išvadų, bet spalį jį pasmerkė „nepriimtinus“ I. Eriksen Soreide kaltinimus.

„Laikome tai rimta ir tyčine provokacija, smarkiai kenkiančia dvišaliams santykiams“, – sakoma tuo metu per „Facebook“ paskelbtame ambasados pranešime.

NATO narės Norvegijos santykiai su Rusija anksčiau buvo neblogi, bet pastaraisiais metais juos aptemdė kelios šnipinėjimo bylos abiejose šalyse.

Norvegijos žvalgybos agentūra reguliariai pamini Rusiją kaip vieną ir pagrindinių šnipinėjimo grėsmę keliančių šalių, kartu su Iranu ir Kinija.