Šis Jungtinės Karalystės duetas įveikė svarbią kliūtį tarptautinėse varžybose dėl saugios ir veiksmingos priemonės nuo naujojo pandeminio koronaviruso sukūrimo.

Medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbtoje studijoje patvirtinama, kad vakcinos veiksminga vidutiniškai 70 proc. atvejų. Pacientams, gavusiems dvi pilnas vakcinos dozes, preparato veiksmingumas buvo 62 procentai, tuo tarpu pirmąjį kartą suleidus pusę dozės, o antruoju kartu – visą dozę veiksmingumas padidėjo iki 90 procentų.

Šie duomenys yra „pirmieji išsamūs recenzuojamame leidinyje paskelbti veiksmingumo [tyrimų] rezultatai“, susiję su vakcina nuo COVID-19, rašo „The Lancet“.

Studija paskelbta po virtinės įvykių, pakursčiusių viltis, kad vakcinavimas gali padėti suvaldyti pandemiją, visame pasaulyje jau pareikalavusią daugiau kaip 1,5 mln. gyvybių.

Didžioji Britanija antradienį tapo pirmąja Vakarų valstybe, pradėjusia vykdyti imunizavimo programą, kuriai naudojama „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina. Šios vakcinos plačiam vartojimui buvo pritarta praėjusią savaitę.

Kaip sakė Oksfordo universiteto vakcinų tyrimų grupės „Oxford Vaccine Group“ (OVG) direktorius Andrew Pollardas, publikacija žurnale „The Lancet“ rodo, kad vakcinos kūrėjai „skaidriai skelbia duomenis“.

Jo teigimu, pandemijai pažaboti reikės įvairių vakcinų, nes „antraip ir po šešių mėnesių būsime toje pačioje padėtyje“.

„Tai tikrai negali būti [vakcinų] kūrėjų varžymasis, tai turi būti varžymasis su virusu“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

„AstraZeneca“ ir Oksfordo universitetas praėjusį mėnesį paskelbę bendro pobūdžio rezultatų apžvalgą sulaikė klausimų apie savo analizę, kuriai buvo panaudoti 23 tūkst. žmonių, dalyvavusių atskiruose, pagal skirtingus protokolus vykdytuose bandymuose, duomenys.

Jie buvo susiję su mažesne grupe, kurios nariams iš pradžių pusė vakcinos dozės buvo suleista per klaidą.

Antradienio straipsnyje patvirtinama, kad šioje 1 367 žmonių grupėje nebuvo vyresnių nei 55 metai žmonių.

Pasak autorių, jie „The Lancet“ recenzentams pateikė papildomą analizę, kuri rodytų, kad geresni puse pradinės dozės paskiepytų žmonių grupės rezultatai nepriklausė nuo kitų veiksnių, tokių kaip amžius.

Tačiau autoriai nurodė, kad reikės tolesnių tyrimų.

„AstraZeneca“ nurodo, kad priežiūros institucija remdamasi šiais duomenimis turi nuspręsti, ar žmones skiepyti dviem pilnomis dozėmis, ar iš pradžių puse dozės, o paskui visa doze.

„Mano nuomone, teisinga būtų sakyti, kad reikia tolesnio studijavimo norint paaiškinti šiuos intriguojančius rezultatus“, – sakė A. Pollardas.

Jis patvirtino, kad pusė pradinės dozės buvo pavartota „neplanuotai“, kad tai įvyko dėl matavimo nesutapimo, bet mokslininkams pastebėjus klaidą, šie atvejai, sutikus priežiūros institucijoms, buvo įtraukti į bandymus.