Po pirmadienį Briuselyje įvykusio susitikimo JK aukšto rango ministras Michaelas Gove'as (Maiklas Gouvas) ir Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Marošas Šefčovičius nurodė, kad toks susitarimas buvo „iš principo“ susidarytas ir kad į jį įtrauktos nuostatos dėl režimo prie sienos.

Londonas įsipareigojo išbraukti tris kontraversiškas nuostatas iš parlamento svarstomo įstatymo projekto, kurios būtų atėmusios iš Briuselio bet kokį vaidmenį sprendžiant dėl tolesnių prekybos susitarimų tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos, kuri yra ES narė.

Šis susitarimas buvo sudarytas abiem šalims ruošiantis tiesioginiam lyderių susitikimui ir turbūt paskutiniam bandymui gelbėti platesnį prekybos po „Brexito“ susitarimą.

Likus vos trims savaitėms iki Britanijos pasitraukimo iš bendrosios rinkos, JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas Briuselyje turi susitikti su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen. Lyderiai aiškinsis galimybes padaryti proveržį, kurio derybose nebuvo mėnesius.

Nė viena šalis apie dideles viltis nekalbėjo, nors paktas dėl Šiaurės Airijos suteikia tam tikro pagrindo optimistiškai vertinti galimybes, kad šalys gali ieškoti kompromisų svarbiais klausimais.

„Niekada neprarandu vilties, bet turiu sąžiningai jums pasakyti: situacija šiuo metu yra kebli“, – sakė B. Johnsonas, lankydamasis vienoje Londono ligoninėje, kur prasidėjo šalies istorinė skiepijimo nuo koronaviruso programa.

„Mūsų draugai turi suprasti, jog JK išstojo iš ES, kad galėtų perimti demokratinę kontrolę. Mūsų nuomonės tebėra smarkiai išsiskyrusios“, – sakė jis.

„Šiuo metu padėtis atrodo labai sunki. Padarysime visa, ką galime. Pasakyčiau visiems, kad mūsų šalies laukia puikios pasirinkimo galimybės“, – pridūrė B. Johnsonas.

Po vėliausio derybininkų diskusijų rato Briuselyje B. Johnsonas telefonu pasikalbėjo su U. von der Leyen, iš kurios sulaukė kvietimo atvykti asmeniškai.

Bendrame pareiškime jie pripažino, kad vis dar yra neišspręstų reikšmingų nesutarimų trimis esminiais klausimais: dėl vienodų konkurencijos abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse sąlygų po „Brexito“, būsimo susitarimo priežiūros ir žvejybos.

27 ES valstybių lyderiai ketvirtadienį renkasi į tiesioginį viršūnių susitikimą, tad laiko labai mažai, bet Dauningo gatvė nurodė, kad B. Johnsono kelionės detalės dar derinamos.

Tačiau britų vyriausybė patvirtino, kad nėra planų B. Johnsonui Briuselyje susitikti su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ar Vokietijos kanclere Angela Merkel.

ES derybininkas Michelis Barnier ir jo britų kolega Davidas Frostas antradienį vėl susitinka Briuselyje įvertinti pažangos ir parengti ataskaitos savo lyderiams.

Informavęs ES Europos reikalų ministrus, M. Barnier socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Visiška vienybė. Niekada neaukosime savo ateities dėl dabarties. Prieiga prie mūsų rinkos suteikiama su sąlygomis.“

„Ne bet kokia kaina“

Londonui ir Briuseliui po beveik penkis dešimtmečius trukusios ekonominės integracijos bandant susitarti dėl naujų prekybinių santykių, virš derybų kabo atskiras ir politiškai keblus Šiaurės Airijos klausimas.

Šiaurės Airijos siena su Airija pagal 1998 metų taikos susitarimą, kuriuo buvo užbaigtas tris dešimtmečius trukęs smurtas dėl britų valdymo, turėtų bet kokiomis aplinkybėmis likti atvira.

Klausimas, kaip užtikrinti sienos nevaržomą prekybą, tuo pačiu užtikrinant, kad Šiaurės Airija išlaikytų visas galimybes prekiauti su pagrindine JK dalimi, sprendžiamas atskiru derybų kanalu tarp M. Gove'o ir M. Šefčovičiaus.

Pasiektas susitarimas gali palengvinti B. Johnsono misiją į ES būstinę, Vokietijos Europos reikalų ministrui Michaeliui Rothui pareikalavus Londono atkurti „pasitikėjimą“.

Vykdamas į susitikimą su M. Barnier M. Rothas sakė: „Abi šalys imsis papildomų pastangų susitarimui pasiekti. Norime pasiekti susitarimą, bet ne bet kokia kaina. Mums reikia Londono politinės valios.“

Britanijai sausio 31 dieną išstojus iš ES prasidėjo pereinamasis periodas, per kurį norima susitarti dėl prekybos be muitų ir kvotų.

B. Johnsonas giriasi, kad Britanija klestės nepriklausomai nuo derybų baigties, ir atmeta galimybę prašyti prailginti pereinamąjį laikotarpį ar pratęsti derybas kitais metais

„Gali ateiti akimirka, kai turėsime pripažinti, kad laikas baigti žaidimą“, – antradienį sakė jis.