Skanduodami „Armėnija be Nikolo“ ir „Išdavikas“, opozicijos šalininkai blokavo transporto eismą sostinėje ir paralyžiavo metropoliteno darbą. Policija sulaikė dešimtis protestuotojų.

Nauju smūgiu premjerui tapo antradienį įtakingo Armėnijos apaštališkosios bažnyčios vadovo katoliko Karekino II paskelbtas raginimas jam atsistatydinti, kad „būtų išvengta tragiškų įvykių“ ir „įtampos augimo visuomenėje“.

Praėjusią savaitę 17 opozicinių partijų paskelbė, kad N. Pašinianas turi iki pirmadienio atsistatydinti. Jos pasiūlė, kad premjero pareigas perimtų buvęs vyriausybės vadovas Vazgenas Manukianas.

45 metų N. Pašinianas patiria didžiulį spaudimą nuo lapkričio 9 dienos, kai sutiko pasirašyti tarpininkaujant Maskvai parengtą taikos susitarimą su Azerbaidžanu, užbaigusį šešias savaites trukusias nuožmias kautynes ginčijamame Kalnų Karabacho regione.

Per tas kautynes žuvo keli tūkstančiai žmonių.

Pagal susitarimą, sustabdžiusį Azerbaidžano puolimą, kurio metu buvo atkovotos kai kurios per 10-ojo dešimtmečio karą armėnų separatistų užvaldytos teritorijos dalys, Armėnija sutiko perduoti Azerbaidžanui tris aplink Kalnų Karabachą esančius rajonus.

Šis sprendimas išprovokavo pasipiktinimo bangą Armėnijoje, kur demonstrantai šturmavo ir nusiaubė kelis vyriausybės pastatus. Nuo to laiko Jerevane beveik kasdien rengiamos demonstracijos, protestuotojams reikalaujant, kad N. Pašinianas atsistatydintų.

Šeštadienį apie 10 tūkst. žmonių susirinko sostinės centre esančioje Laisvės aikštėje reikalauti premjero atsistatydinimo. Tai buvo lig šiol didžiausias protesto mitingas.

N. Pašininas, kurio žmona ir sūnus per konfliktą buvo fronte, teigia neplanuojantis atsistatydinti. Jis sako, kad Jerevanas neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik pasirašyti taikos susitarimą, ir kad šis dokumentas užtikrins Kalnų Karabacho išlikimą.

Nors etninių armėnų kontroliuojamas anklavas neteko daug teritorijų, jam garantuos ateitį beveik 2 000 dislokuotų Rusijos taikdarių, kuriems suteikti penkerių metų trukmės atnaujinami įgaliojimai.

Armėnijos valdžia praėjusį mėnesį paskelbė, kad buvo sužlugdytas sąmokslas nužudyti vyriausybės vadovą.