Rostovo srityje nežinomi asmenys iš lėktuvo Il-80 pavogė radijo įrangą, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ ir televizijos kanalas „Ren TV“. Šis vadinamasis „pasaulio pabaigos“ lėktuvas branduolinio karo atveju gali tapti skraidančia vadaviete, skirta vadovauti šalies ginkluotosioms pajėgoms.

Remdamasi Rusijos vidaus reikalų ministerijos transporto departamento atstovu Šiaurės Kaukazo federalinėje apygardoje, „RIA Novosti“ praneša, kad į policiją su pranešimu apie vagystę kreipėsi Taganrogo Berijevo aviacijos mokslinis-techninis kompleksas (TANKT). „RIA Novosti“ ir „Ren TV“ šaltiniai patvirtino, kad apvogtas orlaivis Il-80, kuriam komplekse buvo atliekami planiniai techninės priežiūros ir modernizavimo darbai.

RBC situaciją pakomentuoti paprašė Taganrogo Berijevo aviacijos mokslinio-techninio komplekso ir Rusijos vidaus reikalų ministerijos Šiaurės Kaukazo federalinės apygardos transporto administracijos atstovus.

„Ren TV“ duomenimis, lėktuvas buvo Taganrogo pietiniame oro uoste. Rytą apžiūrinėdami Il-80 ekspertai pastebėjo, kad ant krovininio liuko yra įsilaužimo pėdsakų. Paaiškėjo, jog iš lėktuvo dingo radijo ryšio įranga.

„Orlaivių eksploatacijos inžinierius pasakojo, kad Taganrogo Berijevo aviacijos moksliniame-techniniame komplekse vyko lėktuvo tepalų keitimo darbai. Specialisto teigimu, lėktuvo priežiūros darbų metu visa orlaivio įranga buvo vietoje. Darbams pasibaigus, pagrindinis įėjimas, krovinių skyriaus liukas ir trys avariniai išėjimai buvo sandariai uždaryti. Lapkričio 26 d., pastarąjį kartą, kai buvo vykdoma apžiūra, visos plombos buvo nepažeistos“, – aiškino televizijos kanalo šaltinis.

Iš lėktuvo išnešti 39 radijo ryšio blokai ir dar penkios tokių pat blokų mikroschemos. Skelbiama, kad lėktuve liko nusikaltėlio pėdsakų: ant atidaryto krovinių skyriaus liuko aptikti pirštų atspaudai, o lėktuvo skyriuose rasta apavo pėdsakų.

Il-80 vadinamas „Paskutiniojo teismo dienos“ arba „pasaulio pabaigos“ lėktuvu. Jis sukurtas Sovietų Sąjungoje, o orlaivio tikslas – evakuoti aukščiausią šalies vadovybę ir vadovauti ginkluotosioms pajėgoms visuotinio branduolinio karo atveju. Pirmajam skrydžiui lėktuvas pakilo 1985 m. Be Rusijos, panašaus pobūdžio lėktuvų turi tik Jungtinės Valstijos.

Branduolinio karo atveju vadaviete tapti galintis lėktuvas buvo sukurtas remiantis keleivinio lainerio Il-86 pavyzdžiu. Iš viso pagaminti keturi tokie orlaiviai. Nuo originalo jie skiriasi tvirtesniu fiuzeliažu, apsauga nuo radiacijos (tai pagrindinė priežastis, dėl kurios lėktuvai yra be langų) ir specialiomis ryšių linijomis.

Šiuos lėktuvus keletą kartų buvo galima išvysti per Pergalės dienos paradus, pavyzdžiui, 2010 m.

2019 m. gegužę Rusijos gynybos ministerija pranešė apie lėktuvų Il-80 ir į juos panašių orlaivių Il-82 atnaujinimo darbus. 2016 m. pabaigoje Rusijos valstybinei gynybos technologijų grupei „Rostech“ priklausančios Jungtinės prietaisų gamybos korporacijos (OPK) vadovas Aleksandras Jakuninas pasakojo apie pasirengimą gaminti naujos kartos „Paskutiniojo teismo dienos“ lėktuvus.