Šios pratybos dar kartą pademonstravo – nepaisant dėmesio galimai Kinijos keliamai grėsmei Ramiajame vandenyje, vienas iš Amerikos ir jos partnerių prioritetų – pristabdyti Rusiją, nationalinterest.org rašo apžvalgininkas Krisas Osbornas.

Neseniai Arleigh Burke klasės JAV eskadrinis minininkas „USS Donald Cook“ (kurio karinė bazė – Rotoje, Ispanijoje) surengė oro gynybos pratybas su NATO aviacijos karine vadovybe. Paskui karinis laivas sustojo užsipilti kuro ir paminėti Padėkos dienos Varnoje, Bulgarijoje, skelbiama JAV karinio jūrų laivyno pranešime.

„JAV karinis jūrų laivynas reguliariai bendradarbiauja ir rengia pratybas Juodojoje jūroje su NATO sąjungininkėmis ir partnerėmis – Bulgarija, Gruzija, Rumunija, Turkija, Ukraina ir kt. Vienas iš svarbiausių pasaulio interesų – saugoti stabilumą, rūpintis Juodosios jūros regionu ir užkirsti kelią visiems, siekiantiems destabilizacijos vardan savo gerovės“, – rašoma Karinio jūros laivyno pranešime spaudai.

Karinis laivas „Donald Cook“ vykdė karines pratybas kartu su JAV žvalgybiniu lėktuvu „P-8A“, Kanados karinių oro pajėgų naikintuvu „CF-188“ ir NATO E3A AWACS perspėjimo ir valdymo sistema. Šiose pratybose mokytasi dalintis žvalgybiniais duomenimis, komunikuoti tarpusavyje ir susieti atskiras oro gynybos jutiklių sistemas.

Sujungus povandeninių laivų ieškančius lėktuvus su sekimo sistemomis žemėje ir Karinio jūrų laivyno eskadriniais minininkais, atsirastų naujų kovinių galimybių ir pranašumo NATO operacijoms, kurių tikslas – pastebėti Rusijos povandeninius laivus ir kitokią šios šalies veiklą jūrose.

Žvalgybinių lėktuvų „P-8 Poseidon“ ir JAV povandeninių laivų tandemas turėtų puikių galimybių susekti Rusijos povandeninius laivus, ginkluotus balistinėmis raketomis, be to, tai glaudžiai sietųsi su karinėmis oro pratybomis. Pavyzdžiui, tikėtina, kad Rusijos povandeniai laivai gali iššauti panašias į „Tomahawk“ raketas ir taip kelti grėsmę iš jūros sausumoje esančioms JAV sąjungininkėms, o tai suteikia naujų dimensijų oro gynybos misijoms.

„P-8“ yra greitesni nei „P-3 Orion“ kariniai lėktuvai, kuriuos keičia, taip pat gali dalyvauti 10 valandų trukmės misijose 2 tūkst. km atstumu. Šie kariniai lėktuvai turi papildomas šešias degalų talpas, todėl gali žvalgyti dideles teritorijas vandenyne ir ilgiau patruliuoti teritorijose, kuriose didelė grėsmė.

„Poseidon“ kariniai lėktuvai gali ieškoti Rusijos povandeninių laivų didesnėse teritorijose, taip pat gali užfiksuoti povandeninius laivus, iškilusius paleisti raketų. „Poseidon“ apginkluoti priešlaivinėmis raketomis „Harpoon“, torpedomis ir 129 hidroakustiniais plūdurais. Tokia sistema suteikia galimybę tiek pastebėti priešą, tiek jį pulti ar sunaikinti priešo povandeninius laivus įvairiame gylyje. Oro gynybos sistema fiksuoja objektus su AN/APY-10 sekimo radaru ir MX serijos infraraudonųjų spindulių kamera.

Povandeninių laivų ieškantys lėktuvai optimizuoti ir pritaikyti sinchronizavimui su ginklais karinio jūrų laivyno eskadriniuose minininkuose. Pavyzdžiui, raketa „Maritime Tomahawk“ gali šauti į priešo laivus nuo eskadrinio minininko denio, jei bepilotis ar AWACS lėktuvas aptinka priešo laivų.