„Drauge su milicijos tarnybomis įtraukite tuos, kuriuos, kaip manote, reikia. Nedelsiant registruokite visus dykinėjančius veltėdžius ir priverskite juos dirbti“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jį cituoja prezidentūrai artimas susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „Pul pervogo“

Pasak A. Lukašenkos, šiandien „nedirbantis dykaduoniaujantis žmogus – tai ne šiaip sau gatvės protestuotojas, o būsimasis nusikaltėlis, darantis nusikaltimus kiekvieną dieną, kiekvieną savaitę, kiekvieną mėnesį“.

„Ir mes išleidžiame milžiniškus pinigus šių nusikaltimų išaiškinimui, o po to dar kai kuriuos išlaikome nelabai tolimose vietose“, – pareiškė jis.

„Dar kartą kartoju: priverskite dirbti visus. Kiekvienas turi turėti sąrašą tokių veltėdžių, kuriems reikia dirbti“, – sakė A. Lukašenka, kreipdamasis į pasitarimo dalyvius.

Baltarusijoje jau beveik keturis mėnesius vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo oficialiai paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.

Remiantis Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisaro biuru, žmogaus teisių padėtis Baltarusijoje toliau blogėja, taikūs demonstrantai yra vaikomi panaudojant neproporcingą jėgą. Nuo protestų Baltarusijoje pradžios iki gruodžio pradžios buvo suimta daugiau nei 27 tūkst. žmonių. Lapkričio mėnesį kas savaitę buvo suimama po kelis šimtus protestuotojų, pranešama apie žiauraus elgesio su demonstrantais atvejus, jiems taikomos vis griežtesnės bausmės.

Su vadinamaisiais „veltėdžiais“ A. Lukašenka bando kovoti jau kelerius metus. Anksčiau paskelbtu įsaku „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“ buvo įvestas 20 bazinių atlyginimo dydžių (apie 224 eurų) metinis mokestis Baltarusijos piliečiams, šalyje nuolat gyvenantiems užsienio piliečiams, pilietybės neturintiems asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Tačiau šio įsako paskelbimas išprovokavo Baltarusijos gyventojų protestus. 2017 metų vasarį ir kovą Minske ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose įvyko kelios nesankcionuotos „neveltėdžių“ eitynės, ir įsako galiojimas buvo sustabdytas.

2018 metų sausio pabaigoje A. Lukašenka pasirašė įsaką, panaikinantį „veltėdžių mokestį“ bedarbiams. Remiantis naujuoju dekretu, darbo neturintys darbingo amžiaus asmenys atleidžiami nuo valstybės išlaidų finansavimo mokesčio, tačiau patys turi mokėti visą kainą už virtinę gaunamų paslaugų.