Tikimasi, kad per antradienį prasidedančią imunizacijos programą, kuri bus didžiausia šalies istorijoje ir bus atidžiai stebima viso pasaulio valstybių, bus paskirstyta maždaug 800 000 vakcinos dozių. Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas antradienį pavadino „V diena“ – taip buvo vadinamos pergalės dienos Antrojo pasaulinio karo metu.

„Nepaisant proceso sudėtingumo, ligoninės nuo antradienio pradės didžiausios vakcinacijos kampanijos mūsų šalies istorijoje pirmąjį etapą, – pažymėjo Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnybos (NHS) Anglijos skyriaus direktorius Stephenas Powisas. – Pirmoji vakcinų dalis bus pristatyta į ligonines iki pirmadienio.“

Praėjusią savaitę JK tapo pirmąja šalimi, suteikusia leidimą nedelsiant pradėti naudoti „Pfizer-BioNtech“ vakciną. Tyrimų metu įrodyta, kad vakcinos veiksmingumas yra maždaug 95 procentai. Gyventojai bus pradėti skiepyti nuo antradienio maždaug 50-yje ligoninių Anglijoje.

Škotija, Velsas ir Šiaurės Airija taip pat pradės skiepyti gyventojus tą pačią dieną.

Viso pasaulio vyriausybės ir sveikatos agentūros stebės, kaip Didžiojoje Britanijoje vyksta skiepijimo programą, kuri užtruks ne vieną mėnesį, kad pasimokytų iš sėkmingų ir nesėkmingų aspektų bei atitinkamai pakoreguoti savo planus.

Jungtinės Valstijos tikisi pradėti skiepijimą kiek vėliau šį mėnesį. Šiuo metu Didžiosios Britanijos reguliavimo institucijos taip pat vertina JAV biotechnologijų bendrovės „Moderna“ ir „AstraZeneca“ bei Oksfordo universiteto vakcinų duomenis.

Rusija šeštadienį dešimtyje centrų Maskvoje pradėjo skiepyti tūkstančius gydytojų, mokytojų ir kitų gyventojų rusų pagaminta vakcina „Sputnik V“, kuri buvo patvirtinta vasarą, vakciną išbandžius tik su keliomis dešimtimis žmonių.

Tuo tarpu Didžiojoje Britanijoje, kur COVID-19 nusinešė daugiau nei 61 000 gyvybių, su jauduliu laukiama artėjančios skiepijimo kampanijos.

„Ši ateinanti savaitė bus istorinė, kai pradėsime skiepijimą nuo COVID-19“, – kalbėjo M. Hancockas.

Vieni pirmųjų bus paskiepyti 80 metų ir vyresni ligoninėse apsilankę asmenys bei pacientai, kurie išleidžiami po hospitalizacijos. Ligoninės taip pat pradės kviesti vyresnius nei 80 metų žmones pasiskiepyti bei bendradarbiaus su slaugos namais, kad pakviestų darbuotojus į vakcinacijos klinikas. Jei gyventojai neatvyks pasiskiepyti, laisvos vakcinos bus siūlomos tiems sveikatos priežiūros darbuotojams, kuriems, kaip manoma, gresia didžiausia rizika užsikrėsti COVID-19. Visiems vakcinuotiems asmenims po 21 dienos reikės dar kartą pasiskiepyti antrąja doze.

Buckinghamo rūmai atsisakė pakomentuoti kalbas, kad 94 metų karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ir jos 99 metų sutuoktinis princas Philipas netrukus gali būti paskiepyti, o informacija apie tai bus paviešinta siekiant nuraminti visus, kurie nerimauja dėl skiepų saugumo.

„Mūsų tikslas yra visiškai apsaugoti kiekvieną gyventoją, žinoma, ir Jos Didenybę“, – kanalui BBC teigė Vaistų ir sveikatos apsaugos priemonių produktų priežiūros agentūros (MHRA) vadovė June Raine.

JK užsitikrino 40 mln. „Pfizer“ vakcinos dozių, kuriomis gali būti paskiepyta 20 mln. žmonių. Kadangi Didžiosios Britanijos vyriausybė nusprendė skiepyti tik vyresnius nei 16 metų žmones, JK galės pasiskiepyti apie 55 mln. žmonių. Iš viso Didžioji Britanija užsisakė 357 mln. septynių numatomų vakcinų dozių, įskaitant 100 mln. daug pigesnės Oksfordo universiteto vakcinos, kurios veiksmingumas yra mažesnis nei „Pfizer“ ar „Moderna“ vakcinų.

Dabar, kai pirmoji vakcinos dalis atkeliavo iš „Pfizer“ gamyklos Belgijoje, specializuota medicinos logistikos įmonė atlieka patikrinimus, siekdama įsitikinti, kad gabenimo nebuvo padaryta žalos. Šis procesas gali užtrukti vieną parą.

Kiekviena dėžė su vakcinomis, kurioje yra penkios dėžutės su 975 dozėmis kiekvienoje, bus atidaryta ir išpakuota rankiniu būdu specialiai licencijuotose vietose. Tuomet vakcinos bus išdalintos ligoninėms.

Pristatyti „Pfizer-BioNTech“ vakciną yra sudėtinga, nes gabenimo metu ją reikia laikyti labai žemoje temperatūroje – apie minus 70 laipsnių pagal Celsijų. Laimei, vakcina keletą dienų išlieka stabili esant įprastai šaldytuvo temperatūrai (nuo 2 iki 8 laipsnių Celsijaus), o tai reiškia, kad ji gali būti kelias dienas laikoma vietoje. Atšildžius vakciną per kelias valandas, dar reikės šiek tiek laiko paruošti ją švirkštimui.

Anglijos Visuomenės sveikatos agentūra įsigijo 58 specialius ypač žemos temperatūros šaldiklius „Twin Guard“, kuriuose galima laikyti maždaug 5 mln. dozių vakcinų. Kiekviename stacionariame šaldiklyje telpa po maždaug 86 000 dozių.

Gyventojai bus vakcinuojami ne tik ligoninėse. Paslauga palaipsniui bus pradėta teikti ir vietos gydytojų kabinetuose bei kituose vietos sveikatos priežiūros centruose.

Nors slaugos namų gyventojai yra pirmiausia planuojamų paskiepyti gyventojų sąrašo viršuje, kol kas jie nebus vakcinuojami, kadangi dar nebus galima padalyti 975 dozių vakcinų pakuočių, o tai apsunkina vakcinų pristatymą į atskirus globos namus.

NHS tikisi, kad valdžios institucijos netrukus patvirtins saugų dozių pakuočių padalijimo būdą, kad gruodžio mėnesį vakcinos pasiektų ir slaugos namus.

Per pirmąjį imunizacijos programoetapą Didžioji Britanija į savo prioritetų sąrašą įtraukė devynias atskiras 50 metų ir vyresnių gyventojų grupes.

Vyriausybė tikisi, kad iki 99 proc. žmonių, kuriems gresia didžiausia rizika mirti nuo COVID 19, bus paskiepyti per pirmąjį kampanijos etapą.