Įsakymas likti namuose galioja beveik 85 proc. iš 40 mln. valstijos gyventojų, skelbia BBC. Jo reikės laikytis mažiausiai tris savaites, įskaitant Kalėdas. Dauguma įmonių turės užsidaryti, o gyventojai galės susitikti tik su jų namų ūkiui priklausančiais žmonėmis. Sekmadienį JAV ligoninėse užfiksuotas rekordinis COVID-19 sergančių pacientų skaičius.

Pastarosiomis savaitėmis Amerikoje sparčiai daugėja užsikrėtusiųjų ir aukų. Tikėtina, kad augimą iš dalies sukėlė praėjusį mėnesį minėta Padėkos diena, kai milijonai amerikiečių keliavo šalies viduje aplankyti artimųjų.

Naujieji apribojimai Kalifornijoje įvesti atsižvelgiant į sparčiai tirpstančias laisvas vietas intensyviosios terapijos skyriuose. Pietų ir Vidurio Kalifornijoje karantinas įsigaliojo sekmadienį 23.59 val. vietos laiku (pirmadienį 9.59 val. Lietuvos laiku).

Vietos karantinas San Fransiske buvo paskelbtas truputį anksčiau, o kitose valstijos dalyse gali prasidėti artimiausiomis dienomis. Pandemijos pradžioje, kovo mėnesį, Kalifornijoje įvestas karantinas, kurio metu buvo leista dirbti tik būtiniausioms įmonėms ir parduotuvėms, buvo laikomas sektinu pavyzdžiu JAV.

Kokie yra naujieji apribojimai?

Vadovaujantis valstijos gubernatoriaus Gavino Newsomo įsakymu, kai bet kuriame iš Kalifornijos penkių regionų intensyviosios terapijos skyriuose laisvų lovų skaičius pasidaro mažesnis už 15 proc., tame regione per 24 val. įvedamas karantinas. Jis yra panašus į paskelbtą kovo mėnesį, tačiau pasižymi keletu švelnesnių reikalavimų:

  • visoms mažmeninių prekių parduotuvėms leidžiama dirbti, tačiau galima priimti tik 20 proc. ankstesnių klientų skaičiaus; taip pat nebus uždarytos viešosios erdvės, tokios kaip parkai ir paplūdimiai;
  • draudžiama būriuotis; žmonės turi likti namuose ir kuo mažiau bendrauti su kitais namų ūkiais;
  • uždaromi barai, kirpyklos ir restoranai (išskyrus įrengtus po atviru dangumi).

Naujojo karantino trukmė – mažiausiai trys savaitės arba ilgiau, kol laisvų lovų skaičius intensyviosios terapijos skyriuose vėl bus didesnis nei 15 proc. G. Newsomo teigimu, taikomos priemonės padės „suplokštinti kreivę“ ir sumažinti sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių įstaigų darbo krūvį.

„Kovodami su koronavirusu pasiekėme kritinę ribą, todėl turime imtis ryžtingų veiksmų dabar, kad neleistume ateinančiomis savaitėmis subyrėti Kalifornijos sveikatos priežiūros sistemai“, – praėjusią savaitę pareiškė valstijos gubernatorius.

Kodėl prireikė dar vieno karantino?

Situacija Kalifornijoje atspindi naujų atvejų didėjimą visoje šalyje. Sekmadienį šioje valstijoje buvo užfiksuota dar 30 tūkst. užsikrėtusiųjų. Tai naujas antirekordas. Nuo pandemijos pradžios Kalifornijoje COVID-19 susirgo daugiau nei 1,3 mln. gyventojų, mirė beveik 20 tūkst.

Penktadienį Pietų Kalifornijoje ir valstijos viduryje esančiame San Choakino slėnyje, dviejuose iš penkių regionų, į kuriuos valstiją suskirstė valdininkai, siekdami užtikrinti reikalavimo likti namuose įgyvendinimą, laisvų vietų intensyviosios terapijos skyriuose buvo mažiau nei 15 proc. Šeštadienį Pietų Kalifornijoje, kuriai priklauso didžiausi valstijos miestai Los Andželas ir San Diegas, laisvos vietos intensyviosios terapijos skyriuose sudarė 12,5 proc., San Choakino slėnyje – vos 8,6 proc.