Vietos žiniasklaida pranešė, kad naujausi areštai susiję su demonstracija Kinijos Honkongo universiteto teritorijoje, per kurią daugiau kaip 100 žmonių protestavo prieš sprendimą diplomų teikimo ceremonijas organizuoti virtuliai. Studentai dažnai pasinaudoja šiomis ceremonijomis savo politinėms pažiūroms pareikšti.

Kai kurie protesto akcijos dalyviai reikalavo Honkongo nepriklausomybės ir laikė iškėlę plakatus su užrašu „Išvaduokime Honkongą, mūsų laikų Revoliucija“. Tokie šūkiai laikomi kurstančiais separatizmą ir yra draudžiami pagal Honkongo nacionalinio saugumo įstatymą.

Policija nurodė areštavusi aštuonis asmenis dėl nesankcionuoto protesto ir kurstymo atsiskirti. Tačiau pareigūnai nepatikslino, kas šie žmonės, taip pat nenurodė, ar jų areštai susiję su protestu universiteto miestelyje.

Tarp sulaikytųjų tikriausiai yra universiteto absolventas Arthuras Yeungas, pernai taip pat kandidatavęs rinkimuose į miesto rajono tarybą. Savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ A. Yeungas parašė, kad pirmadienį ryte buvo areštuotas savo namuose.

Du rajono tarybos nariai – Isaacas Lee ir Easonas Chanas – savo „Facebook“ paskyrose taip pat pranešė buvę sulaikyti.

Šiuo metu aštuonių sulaikytų asmenų atžvilgiu tyrimą vykdo nacionalinio saugumo pareigūnai, pranešė vietos laikraštis „South China Morning Post“, remdamasis neįvardytais šaltiniais.

Honkongo valdžia ir Pekinas pastaruoju metu vis griežčiau slopiną kitokią nuomonę šiame mieste. Vasarą Pekinas primetė Honkongui naują drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už virtinę politinio pobūdžio pažeidimų.

Pekinas tvirtina, kad priimti šį įstatymą buvo būtina siekiant atkurti stabilumą po pernai Honkongą septynis mėnesius purčiusių didžiulių demokratijos šalininkų protestų.

Kritikai savo ruožtu sako, kad šis teisės aktas dar labiau suvaržė politines laisves Honkonge ir leido Pekinui sustiprinti tiesioginę miesto kontrolę.